Özdilek

Ekonomi

Geçiş garantili Tünel ve Köprülerin verileri sır oldu

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) köprü ve otoyollardan elde edilen geliri açıkladı ancak tartışmalı olan tünel ve köprülerin oranlarını es geçti...

30 Ekim 2018 Saat: 00:35
Geçiş garantili Tünel ve Köprülerin verileri sır oldu
Geçiş garantili Tünel ve Köprülerin verileri sır oldu

Geçiş garantili Tünel ve Köprülerin verileri sır oldu

Geçiş garantili Tünel ve Köprülerin verileri sır oldu Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) köprü ve otoyollardan elde edilen geliri açıkladı ancak tartışmalı olan tünel ve köprülerin oranlarını es geçti. Geçiş garantili Tünel ve Köprülerin verileri sır oldu detaylar haberimizde…

Üçüyle de ilgili istatistikler paylaşılmadı…

Ocak-Eylül dönemine ait köprü ve otoyollardan elde edilen geliri açıklayan Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), yap-işlet-devret modeliyle yapılan Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’ne ilişkin istatistikleri paylaşmadı.

“Devlet aradaki fark için işletici firmaya ödemede bulunuyor”

Söz konusu projeler dahilinde işletici firmalarla yapılan sözleşmelerde günlük veya yıllık olmak üzere çeşitli araç geçişi taahhütleri bulunuyor. Bu taahhütlerin tutturulamaması halinde devlet aradaki fark için işletici firmaya ödemede bulunuyor. Öte yandan ödemeler, geçiş ücretleri dövize endeksli olduğu için döviz bazında yapılıyor.

“Osman Gazi Köprüsüne günlük 40 bin araç garantisi”

Günlük 40 bin araç garantisi verilen Osman Gazi Köprüsü için bu rakamın tutturulamadığı ve bunun Hazine’ye maliyetinin yıllık 1,3 milyar lira olduğu açıklanmıştı. Sözleşmeye göre her araç için 35 dolar + yüzde KDV ödenmesi gerekiyor. Hazine hem taahhüt edilip geçmeyen araçlar için ödeme yaparken, hem de KGM tarafından 35 dolar + yüzde KDV’den daha düşük bir geçiş ücreti belirlenirse aradaki farkı işletmeci firmaya ödüyor. Köprüden mevcut geçiş ücreti 65 lira.

Yılda 25 milyon araç geçiş garantisine 15 milyon geçiş…

Yıllık 25.6 milyon araç geçişi garantisi verilen Avrasya Tüneli’nde ise 2017 yılında yaklaşık 15 milyon araç geçtiği açıklanmıştı. İşletmeci firmanın aradaki fark nedeniyle devletten 123 milyon lira alacağı bildirilmişti. Devlet, Avrasya Tüneli’nden geçmeyen araçlar için 123 milyon lira ödeyecek.

Tüneli 24 yıl beş ay boyunca Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) işletecek. Bu sürenin ardından tünel kamuya devredebilecek.

Üçüncü köprüye günde 135 bin

Yavuz Sultan Selim Köprüsü içinse 10 yıl işletmeci olan ICA firmasına günde 135 bin araç geçişi taahhüdü bulunuyor. Geçiş ücreti olarak 3 dolar + yüzde KDV öngörülmüştü.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat