Özdilek
Adem Yiğit spor
Adem Yiğit spor

Futbolda Neden Geriyiz?

Nüfusu 350 bin olan (İzmit’ten küçük) bir devlet, bizi perişan etti.

26 Ekim 2016 Saat: 16:48

Aynı İzlanda Avrupa şampiyonu oldu. Takımın toplam değeri bizim bir futbolcumuzun değerinin altında. Arda’ya Barca’nın biçtiği değer 75 milyon Euro. Üstelik kuzey kutbunda olan bu ülkede kışın antrenman yapmak da mesele ve bu takımın başarısı tesadüf değil, istikrarlı.

        Bu nasıl oluyor?

        Çünkü bu takım Fatih Terim’in “haydi yavrum çıkın ezin” gibi doldur boşaltlarıyla oynamıyor. Sistemi var, fizik gücü var ve takım oyunu oynuyor. Başlarında kaprisleriyle milleti bezdiren, ben bilirim diyen, eleştiriye gelmeyen, ağzından “şeref” kelimesini düşürmeyen ancak başarısızlık karşısında istifa etme şerefini göstermeye bir hocaları yok.

        Onların Futbol Federasyonunun başında Beşiktaş’ı batırıp ödül olarak TFF’nin başına gelmiş bir federasyon başkanı yok. Bir açık oturumda; “biz üzerimizdeki 3 takımla da maçlarımızı yaptık, onların daha birbirleriyle maçları var” mazeretine sığınacak kadar da basit düşünebiliyor. Kimse de ona; üzerindeki 3 takımın hangi ülkeler olduğunu, nüfuslarını, ülke ekonomilerini sormuyor. Böyle bir adamın vizyonu ne ki, ülke futboluna vizyon biçsin.

        Vizyonuna bir örnek; YERLİ FUTBOLCUNUN DEĞERİ DÜŞSÜN diye yabancı sayısını 18’e çıkardı. Sonuç; ülkemize bir sürü kalitesiz yabancıyı doldurdu ve kulüpleri borç batağına sürükledi. Ekonominin olmazsa olmazı arz talep eğrisidir. Arz çok, talep az olursa fiyatlar düşer, tersi olursa fiyatlar artar. Bu gün piyasaya arz edebildiğimiz yerli futbolcu talebin çok çok altında. Bursa’nın 3 yerlisi Ozan, Volkan Şen ve Şener Fenerbahçeye milyon dolarlara gitti. Hani fiyat düşecekti?

        79 milyon nüfusumuz var ve bunun sadece 5 milyon kadarı yurt dışında yaşıyor. Ancak Milli takımımızın %80’i yurt dışı kökenli futbolcular. Ülkemizde futbol oynayıp “yerli” sandığımız birçok futbolcunun da alt yapısı yurt dışında.

        Kurtuluş amatörde;

1-      Amatör futbol TFF’den ayrılmalı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlanmalı.

2-      Amatörün yöneticileri işçi, küçük esnaf, memur gibi dar gelirli, yük üzerlerinden alınmalı.

3-      Devlet amatöre sponsor bulmalı, birinci sponsor da TFF olmalı.

4-      Kulüp antrenörlerinin ücretleri ve spor malzemeleri belediyeler veya devletin bulacağı sponsorlar tarafından ödenmeli.

5-      Devlet kurumlarının amatör futbol takımı kurmaları ve Bakanlıkların bu kurumlara bütçe ayırmaları, kurum çalışanlarını doğal üye yapmalı ve spor aidatı kesmeli. (Bunu rahmetli Özal başlattı, daha sonra gelenler ilgilenmediler.)

6-      Yönetici olacakları eğitimden geçirip sertifika vermeli. Yöneticiler uzman olmalı.

7-      Kulüplerin tesislerden daha fazla yararlanması, tesislerde idman için daha fazla kullanabilmesi sağlanmalı.

8-      Okullarda spora ilköğretimde başlatılmalı, öğleden sonraki dersleri spor eğitimine ayırmalı.

9-      Her çocuk spora önce jimnastikle başlamalı. Zira her sporda olmazsa olmaz; denge, konsantre ve sıçrama özelliklerini bu sporla kazanabilir. 

10-   Siyaset spordan uzak tutulmalı, yöneticilik ve destek partililere değil, liyakate göre verilmeli.

Sevgi ve Muhabbetle kalın.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Biraz Ordan, Biraz Burdan!21 Aralık 2016 Saat: 10:40
İktidarın yaptığı güzel şeylerden biri de Körfez köprüsü. Bursa ve İzmir’e gidecek olan İstanbullular Körfezi boydan boya dolaşmak zorunda kalıyordu.
Eyvah Ki Eyvah!22 Kasım 2016 Saat: 19:10
Maçtan önce aldım kalemi hesap yaptım;
3. BAŞKANLAR KURULU ÇALIŞTAYI17 Ekim 2016 Saat: 17:57
Kocaeli B.Ş. Belediyesinin desteği ve KASKF’ın öncülüğü ile Antalya’da 3. Başkanlar Kurulu çalıştayına gittik.
Bıraktığımız Yerden5 Ekim 2016 Saat: 17:09
Bu sütunlarda yazdığımız son yazımızda “dibe vurmadan yukarı çıkılmaz” demişiz.
Söylemedi Demeyin!18 Nisan 2014 Saat: 20:37
Fiş çekildi, hasta mevta! Sezonun bitmesine 3 hafta kala ligden düşmemiz matematiksel olarak da kesinleşti. Önümüzdeki sezon “DAL” ligine dalacağız. Eskilerin bir sözü var; “dibe vurmadan yukarı çıkılmaz” diye.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat