Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Enflasyon düzeltmesi erteleniyor

Geçen haftaki yazımda enflasyon düzeltmesinin şartlarının oluştuğunu, ancak kurumlar arasında uygulaması yönünde farklı tutumlarının olduğunu belirtmiştim.

17 Ocak 2022 Saat: 14:29

Nitekim geçen hafta içinde T.B.M.M bir kanun teklifi sunulmuştur. Sunulan teklife göre, enflasyon düzeltmesi 31.12.2023 tarihine ertelenmesi öngörülmektedir. Büyük olasılıkla teklif yasalaşacaktır. Dolayasıyla enflasyon düzeltmesinin yasal şartları oluşmasına rağmen iki yıl ertelenecektir.

Bilindiği üzere hükümet daha önce kur garantili vadeli mevduat uygulanması kararı almıştır. Bu karar sonrası merkez bankasının kamu bankları aracılığı ile piyasaya sürdüğü 20 milyar dolar civarındaki döviz sonrası kurlar 18 TL den ( dolarda ) 12 TL’ye kadar gerilemişti. Ancak dolar olarak TL mevduatına dönüşen tutar maliye bakanlığının açıkladığına göre 1.5 milyar dolar civarında kalmıştır. Diğer bir ifade ile dolarda beklenen TL’ye dönüş beklenenin çok altında kalmıştır.

Bu kez hükümet yukarıda sözünü ettiğimiz yasa teklifi ile şirketlerde aynı uygulamayı, yani kur garantili TL mevduat uygulamasını gündeme getirmektedir. Anılan teklifte, kurumlar vergisi kanuna geçici 14. Madde ilave edilerek 31.12.2021 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralarını 17.02.2022 tarihine kadar TL’ye çevirmeleri ve bu suretle elde edilen TL mevduatının en az üç ay vadeli hesaplarda değerlendirmeleri durumunda; 01.10.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasındaki kur farkları kurumlar vergisinden istisna edilecektir.

Ayrıca vadeli TL mevduata yürütülecek faiz de vergiye tabi olmayacaktır.

Bir diğer ifade ile şahıslara uygulanan yöntem kurumlara da uygulanacaktır.

Normal kobileri gördüğümüz kadarı ile işletme sermayeleri zaten yetersizdir. O nedenle bu avantajdan yararlanmaları çok kısıtlı olacağını sanıyorum. Ancak yine kaymaklı iş yapan ve yabancı para hesapları şişkin olan firmalara gün doğdu anlaşılan.

Sonuçlar açıklandığında bunun ne kadar başarılı olduğunu değerlendireceğiz.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Kira gelirlerinin beyanı25 Şubat 2024 Saat: 22:34
Mart ayı dert ayı derler.
Ücret gelirlerinin beyanı18 Şubat 2024 Saat: 18:12
Mart ayı geliyor, Gelir vergisi mükellefleri yine beyanlarını yapacak ve vergilerin birinci taksitlerini ödeyecekler.
Eşitsizlikte liderliğe11 Şubat 2024 Saat: 16:21
Bugün ülkede hukuk, eğitim, sağlık, yandaşlık v.s alanlardaki eşitsizlik ve adaletsizlik ile ilgili çok sayıda eleştiriler yapılmaktadır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat