Özdilek
Dr. Tolga Kaan BAHADIR
Dr. Tolga Kaan BAHADIR

Alt yapılardaki gereksiz yüklemeler, sporun temel sorunları ve mantıklı çözümler…

Özellikle alt yapılardaki gereksiz yüklemeler ülkemizde kanayan bir yaradır.

11 Ocak 2017 Saat: 22:26

Çoğu spor branşında alt-yapı kulüpleri 0 ve alt-yapı milli takımları Avrupa ve dünya arenasında çok büyük başarılar elde etmişlerdir. Fakat elde edilen bu büyük başarılar A-takımlar seviyesinde yerini hüsrana bırakmıştır. Peki alt yapılardaki bu başarılı çocuklar nerde! Cevabı çok basit bir çoğu aşırı yüklenme ve bilinçsiz antrenmana bağlı olarak sakat olmaları, günübirlik kazançlar ön planda tutularak yanlış menajer veya yanlış transfer politikaları, kulüplerin verdikleri sözleri tutmamalarından kaynaklı kaos ortamları, sporcularda psikolojik problemler, antrenör yetersizliği, kültür seviyesi ve okuma oranı düşük sporcular, amatörce yapılan yanlışlıklar, doping vb… durumlar gün geçtikçe sporun her tarafına virüs gibi yayılmaktadır. Gelelim sorunun temel kaynaklarına ve çözüm yollarına.

Öncelikli olarak geçen yazımda belirtmiş olduğum kalite velilerin sayıca az olması ve çocukların yanlış spor branşlarına yönlendirilmelidir. Aslında burada sportif danışmanlık diye yeni bir alan açığa çıkıyor. Sportif bir koç hem aileye hem de çocuğa ciddi bir spor geleceği kazandırabilir.  İkinci konu ise Okul öncesi ve ilkokullarda beden eğitimi dersinin görünürde müfredatta var olması fakat sınıf öğretmeni tarafından uygulanmaması ya da sınıf öğretmeni tarafından sadece hava güzel olduğu zamanlarda bahçede oyun oynatılmasıdır. Halbuki bir çocuğa temel motorik özelliklerin(sürat-kuvvet-dayanıklılık-koordinasyon-esneklik) 12 yaşına kadar kazandırılması gerekir. Sonraki çalışmaların hepsi bu elde edilen yetiler üzerine kurulur. Okullar konusunda bir başka sıkıntımız ortaokullarda ve liselerde sınav sistemi(teog-lys-lgs) ve okullardaki tesis yetersizliğidir. Aslına bakarsak Yapılacak sportif eğitimin ve organizasyonun kalitesi başarının en önemli anahtarıdır. Şu unutmamalıdır ki hiçbir başarı tesadüf değildir. Başka bir çözüm ise işin başına getirilecek kişilerin gerek eğitim, gerekse tecrübe olarak ince elenip sıkça dokunması olmalıdır. Özellikle Antrenörlerin ve yöneticilerin beden eğimi bölümlerinden mezun tecrübeli kişilerden seçilmelidir.  Her okula bir salon projesi yapılarak eğitimin tüm kademesinde spor kalitemizi arttırmamız sağlanmalıdır. Jimnastik, atletizm başta olmak üzere okulöncesi ve ilkokullara bu dersler zorunlu hale getirilebilir. Özellikle okullarımıza spor malzemesi yardımı yapılabilir.  Spor ve medya sektörü sporun her alanına yayılabilir.  Sadece futbol maçları spor haberlerini oluşturmamalı. En önemlisi de öğrencilerin sınav puanlarına ek olarak sportif başarıların ciddi bir puan eklenmesi sağlanmalıdır. Yukarda söylemiş olduğum çözümlerin yarısı yapılsın ya da yapılabilecek hale getirilsin ya da buna uygun bir zemin hazırlansın, inanın bana ülkemiz dünya çapında bir marka değeri oluşturur. Sporcu endüstrisini tek başına elinde tutar. Bu durum medyanın, gerek reklam boyutunda gerekse yayın hakları konusunda da çok ciddi kazançlar elde etmesine destek olur. Bunu yapabilecek her türlü güce sahibiz. Yeter ki spordan uzak kalmayalım. Çünkü spor bizi bir araya getiren, sorunlarımızı çözebileceğimiz, kendimizi ifade edebildiğimiz en güzel terapi araçlarından birisidir ve en güzel yaşam biçimidir. Sporla büyüyecek yeni ve sağlıklı nesiller yetişmesi dileklerimle…

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Spor Kültürünü Oluşturmak Lazım!23 Kasım 2016 Saat: 16:24
Eskiden mahalle kültürlerimiz vardı.
Başarı için iyi bir organizasyon gereklidir.3 Mayıs 2014 Saat: 12:44
Büyük takımlara baktığımızda yapmış oldukları organizasyonların ne kadar kaliteli olduklarını söylememiz çok mümkün.
Sporu Çocuklara Değil Öncelikli Olarak Ailelerine Sevdirelim…5 Nisan 2014 Saat: 11:46
Spor hayatımızın her safhasında öyle ya da böyle bir şekilde karşımıza çıkıyor. Hatta herhangi bir iş görüşmesine gittiğinizde bile jüri tarafından spora bakış açınız değerlendiriliyor.
Sporda Başarı kendinden, Oyuncu Karekterinden ve Aile Seçimlerinden Geçer ...25 Mart 2014 Saat: 12:02
Çalıştınız ortamda aile↔sporcu düzgünse korkmayın derim. Bir antrenör, bir öğretmen yada bir yönetici olduğunuzu varsayalım.
Salon sporları canlandı…17 Mart 2014 Saat: 10:59
Kocaelimiz gün geçtikçe salon sporlarına olan ilgisini daha da arttırıyor. Nedenine gelince birçok şeyden söz edebiliriz.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat