Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Kreşler ile mantolama yaptıranlara vergi kolaylığı

Maliye Bakanlığı yaptığı yasal düzenlemelerin ardından ilgili konulara açıklık getirmek üzere tebliğ yayınlandı. Yayınlanan tebliğdeki bazı bilgiler aşağıdaki şekildedir.

27 Aralık 2016 Saat: 19:34

Kreş Ve Gündüz Bakım Evleri Vergiden İstisna Edildi

Daha önceleri okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okulları ile ilgili olarak 5 vergilendirme döneminde vergiden istisna edildiğine ilişkin düzenleme vardı. Bu kez 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yukarıdaki kurumlara ilaveten özel kreş ve gündüz bakımevleri de istisna kapsamına dahil edildi.

 

Özel kreş ve gündüz bakım evlerine tanınan kazanç istisnası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın açılış izni ile faaliyet gösteren özel kreş ve gündüz bakımevlerinin işletilmesinden elde edilen ticari kazançlara uygulanacak.

 

Ancak düzenlemede ilginç olan konu, 1 Ocak 2017 tarihinden önce faaliyete geçmiş olan özel kreş ve gündüz bakım evlerinin kazancı ile bu kreş ve bakımevlerini 1 Ocak 2017’den sonra devir alanlar için istisna uygulaması bulunmamaktadır. 1 Ocak 2017 tarihinden sonra açılan kreş ve bakımevleri 5 yıl süre ile istisnaya tabi olduklarından, bu işletmelerin daha sonra devredilmesi durumunda, 5 yıldan kalan süre kadar istisnadan yararlanabilecektir.

 

Mükellefler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca verilen kurum açma izni belgesiyle faaliyete geçtikleri yıldan itibaren istisnadan yararlanacaklar. Bu iş için ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurulması gerekmemektedir.

 

Mantolama (Isı Yalıtımı) Harcamaları İle İlgili Düzenleme

Enerji tasarrufu sağlanması amacıyla binaların ısı yalıtımı (mantolama) yapılmasının teşviki amacıyla vatandaşların yaptıkları bu tür giderlerin tamamının ilgili yılda gider yazılabilmesi imkânı getirilmiştir.

 

Bu binalar isterse işletmenin aktifine kayıtlı bulunsun isterse kiraya verilmiş olsun her iki durumda da yapılan bu tür harcamalar amortisman yolu ile itfa edilmeyip direk olarak gider yazılabilmesi imkanı getirilmiştir.

 

Bilindiği üzere kira gelirlerinin beyanında iki türlü gider tespit yöntemi bulunmaktadır. Birincisi götürü gider yöntemi olup kira gelirinin yüzde 25’i kadardır. İkinci yöntem ise gerçek gider yöntemidir. İşte gerçek gider yöntemini seçen mükellefler daha önceleri mantolama harcamalarını gider olarak gösteremezken yapılan yeni düzenleme ile bu tür harcamaları da gider olarak gösterebileceklerdir. Ancak unutulmaması gereken bir konuda eğer kira gelirlerinin beyanında 2015 yılı için götürü gider yöntemi seçilmiş ise, iki yıl üst üste bu yöntemi kullanma zorunluluğu olduğundan, bu mükelleflerin 2016 yılı için yasanın sağladığı bu hakkı kullanmaları mümkün bulunmamaktadır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat