Özdilek

Siyaset

EMEP: 'Çocukların geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz!'

Emek Partili Kadınlar, yaptığı açıklamayla çocuk istismarı ve ölümlerine dikkat çekti. EMEP İzmit İlçe Başkanı Reyhan Başaran, "Çocuklarımızın sesi olalım. Sokağımızda, mahallemizde, semtimizde örgütlenelim" dedi.

6 Temmuz 2018 Saat: 07:56
EMEP: Çocukların geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz!
EMEP: 'Çocukların geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz!'

Reyhan Başaran'ın okuduğu Emek Partili Kadınların açıklaması şöyle:

 "Seçim bitti, yine çocuk tacizini ve ölümleri konuşur olduk. Hepimiz üzüntülü, öfkeli, kızgınız. “Çocuklara nasıl kıyılır, anlayamıyoruz” diyerek konuşuyor, tartışıyoruz. Belki önce kendi çocuğumuz, yeğenimiz, kardeşimiz geliyor aklımıza ama tüm çocuklar için kaygılıyız ve her gün daha da artıyor kaygılarımız.

 

Ülkemizde çocuklara yaşatılan bu alçaklığın “bireysel sapıklık” ile açıklanması ve bunun dayanak yapılarak “idam, hadım” cezasının çözüm olarak sunulması sorunu çözmeyecektir. Bu, toplumun hassasiyetini istismar etmek, taciz suçunu bireyselleştirmek ve iktidarın bugüne kadar yapmadıklarının üstünü örtmektir. Bunlar ve daha fazlası hep bu ülkede oldu, oluyor. Kız çocuklarının evlendirilmesi...

 

Koca koca adamların kız çocuklarıyla cinsel ilişkisi olabileceğinin söylenmesi... 15 yaş altı istismarı “çocuğun rızası vardı” gerekçesiyle cezasız bırakan yargı kararları... “Küçüğün rızası var, aile mağdur oluyor” diyerek çocukların istismarcıları ile evlendirilmesini savunan bakanlar... 2017 Mayıs’ında çocuk istismarının araştırılması önergesine ret oyu veren iktidar vekilleri... Lise/Ortaokul öğrencilerinin nişanlanmasının serbest bırakılması...

 

Bunlar da Türkiye’den. Son altı yılda 142 bin 298 çocuk anne oldu... Türkiye’de her üç evlilikten biri çocuk yaşta ve zorla evlilik... Çocuk yaşında evlilikte dünyada ilk on ülke içindeyiz... Son on yılda çocuk istismarı yüzde 700 arttı... Adalet Bakanlığı verilerine göre açılan istismar davalarının yüzde 45’i cezasızlıkla sonuçlandı...

 

'Çocuklarımızın sei olalın'

Ne yazık ki çok daha fazla örnek, istatistiki veri var. Hal böyleyken birkaç “sapığın” cezalandırılması ile biter mi çocuk tacizi? Bitmez! Bilime başvurmayan, ilgili kurumların önerilerini almayan, suç işlendikten sonra suçlunun cezalandırılmasını esas alan uygulama ile çocukları koruyamayız. Giderek artıyor; çocuğa, kadına, hayvana yönelik cinsel suçlar. Kadınların eşit görülmeyerek erkekliğin bu kadar yüceltilmesinin de payı yok mu cinsel suçların artmasında?

 

Çözüm isteniyorsa;

* Çocukları istismara uğramaktan koruyan düzenleme ve uygulamalara geçilmelidir.

* “Çocuk, çocuktur” ilkesi benimsenmeli ve 18 yaş altında “çocuğun rızası” asla aranmamalı, çocuk istismarcıları cezasız bırakılmamalıdır.

* İstismara uğrayan çocuklara ve ailelere psikolojik destek sağlanmalıdır.

* 18 yaş altı evliliklere izin veren yasa değiştirilmelidir.

* Kadınları, kız çocuklarını cinsel obje olarak gösteren, istismarcıları cesaretlendiren tüm politika, söylem ve uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir.

* Bilimsel, demokratik bir eğitim ve çocuk istismarına tahammül göstermeyen bir adalet sistemi kurulmalıdır.

 

Çocuklarımızın sesi olalım. Sokağımızda, mahallemizde, semtimizde örgütlenelim. İktidarın çocukları çocuk olmaktan çıkaran, kadınları eşit olmaktan uzaklaştıran her türden uygulamasına karşı taleplerimiz için mücadele edelim."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat