Özdilek

Ekonomi

EMEP: Bu asgari ücret değil, sefalet ücretidir!

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, hükümetin 2021 yılı için açıkladığı 2 bin 825 lira 90 kuruşluk asgari ücretin geçim değil, sefalet ücreti olduğunu belirtti.

28 Aralık 2020 Saat: 14:46
EMEP: Bu asgari ücret değil, sefalet ücretidir!
EMEP: Bu asgari ücret değil, sefalet ücretidir!

EMEP: Bu asgari ücret değil, sefalet ücretidir!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılı için geçerli olacak asgari ücreti net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıkladı. "Hükümet ve patronların ortak kararıyla, işçiler adına görüşmelere katılan Türk-İş'in itirazına rağmen belirlenen asgari ücret geçim ücreti değil düpedüz sefalet ücretidir" diyen Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Arzu Erkan, Hükümetin bir kez daha ‘asgari ücret vergiden muaf tutulsun ve insanca yaşayacak bir seviyeye çıkarılsın’ diyen milyonların sesine kulaklarını tıkadığını söyledi. Milyonların açlığa reva görüldüğünün altını çizen Erkan, "Bir kez daha patronlara ‘jest’ yapılmıştır. Ekonomik kriz ve pandemi şartlarında; darboğazda olan, borçlanan emekçiye 2 bin 825 lirayı reva görmek ancak sermaye çevrelerinin, bir avuç zengin sınıfın vicdanında yer bulabilir!" dedi. 
Asgari ücretliden 10 kalemde bin liraya yakın vergi alındığını belirten Erkan, "Hükümet, sermaye şirketlerinden tahsil edilmesi gereken 230 milyar liralık vergi borcunu bir kalemde silmiştir ama 'Asgari ücret vergiden muaf tutulsun' talebi görmezden gelinerek işçi sınıfı yok sayılmıştır. Asgari ücret bir kez daha enflasyona ezdirilmiştir. Yılın ilk 6 ayı çıkmadan bu rakamlar da buhar olacaktır. Korona salgını yetmezmiş gibi emekçiler bu kez açlık salgınına ve 'sürü bağışıklığı'na terk edilmişlerdir" diye konuştu. 
"SENDİKAL BÜROKRASİYE KARŞI OMUZ OMUZA OLACAĞIZ"
İşçi sınıfının sendikaların tutumunu sorgulayacağını belirten Erkan, "Türk-İş ve Hak-İş son ana kadar masaya teklif getirmemiş, hükümete adeta manevra alanı açmışlardır. DİSK işyeri ve sokak eylemleri yaparken diğer konfederasyonlar sessiz kalmış, yumruğu masaya vurmamışlardır. İşçi sınıfımız elbetteki bu tutumu da sorgulayacaktır. Komisyonun son görüşmesinden birgün önce bir rakam telaffuz etmek yada ortak eylem çağrılarına son gün yanıt vererek, göstermelik açıklamalar yapmak adı geçen her iki konfederasyonun da yıllardır süren bu orta oyununun parçası olduğunu bütün çıplaklığı ile yeniden ortaya koymaktadır. Kuşkusuz ki, insanca yaşam ve çalışma koşulları mücadelesi, sendikal bürokrasiye karşı verilen mücadeleden ayrı düşünülemez. Bunu yapmak için de işyerlerinde birliği sağlamak esastır ve partimiz dün olduğu gibi bugünde sendikal bürokrasiye karşı mücadelelerinde işçilerle yan yana ve omuz omuza olacaktır" dedi. 
"ASGARİ ÜCRET SERMAYENİN ELİNİ GÜÇLENDİRMİŞTİR!"
Bu dönem asgari ücret görüşmelerinde TÜİK'in hükümetin ve sermaye temsilcilerinin truva atı rolünü üstlendiğinin altını çizen Erkan, "Ağır, orta, hafif işlerde 'protein ihtiyacı' gibi zırvalıklar üzerinden öne sürülen rakamlar, üç aşağı beş yukarı hükümetin açıkladığı rakamlara yansımıştır. Bugün açıklanan asgari ücret miktarı, sermayenin elini güçlendirmiştir. Büyük patronlar TİS görüşmelerine 1-0 önde başlamışlardır. Bu nedenle işçi ve emekçiler yeni kemer sıkma dayatmalarına hazır olmalı, mücadele hazırlığını buna göre yapmalıdır. Ne açlık ücreti açıklandı diye ne de halkı dışlayan 2021 bütçesi onaylandı diye her şey bitmiştir. İşçi ve emekçiler, insanca yaşayacak ücret ve sosyal haklar için bugünden kolları sıvamalı; sermayeye karşı birlik, mücadele ve dayanışmayı büyütmelidir. Partimizin çağrısı bu yöndedir" diye konuştu. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat