Özdilek

Güncel

Ekonomideki yavaşlama işsizler ordusunu zirveye taşıdı

TÜİK’in verilerine göre ekimde işsizlik yüzde 11,8’e çıktı. DİSK-AR’a göre ise gerçek rakam yüzde 20’ye dayandı

17 Ocak 2017 Saat: 21:17
Ekonomideki yavaşlama işsizler ordusunu zirveye taşıdı
Ekonomideki yavaşlama işsizler ordusunu zirveye taşıdı

Ekonomideki yavaşlama işsizler ordusunu zirveye taşıdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ekim ayında işsizlik yüzde 11,8’le Mart 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Resmi rakamlara göre genç işsizlik yüzde 21,2’ye yükseldi. DİSK-AR raporuna göre ise gerçek işsizlik TÜİK’in açıkladığı rakamlardan oldukça farklı olarak yüzde 19,6’ya ulaştı. Geçen yıla göre işsiz sayısı 532 bin kişi artarak 6 milyon 503 bin kişiye çıktı. Tarım dışı genç işsizlikte ise her 4 gençten birinin işsiz olduğu ortaya çıktı.

Rakamları değerlendiren iktisat profesörü Hurşit Güneş, TÜİK’in genç işsizliği 15-24 yaş arasında değerlendirdiğini, genç işsizliğin 15-29 yaş olarak OECD standartlarına göre yeniden değerlendiriğinde yüzde 30’u geçtiğini söyledi.

500 bin kişi daha işsiz
Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı Ekim ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,3 puanlık artış ile %11,8 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,5 puanlık artış ile %14,1 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1,9 puanlık artış ile %21,2 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,3 puanlık artış ile %12 olarak gerçekleşti.

Gerçek işsizlik yüzde 19,6
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) verilerine göre ise gerçek işsizlik rakamı TÜİK’in açıkladığı rakamın oldukça üzerinde. DİSK-AR verilerine göre; iş bulma ümidini kaybeden işsizleri, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan işsizler ile mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanları kapsayan geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 19,6 yükselerek 6 milyon 503 bin kişi oldu. Böylece geçen yıla oranla işsizlik 532 bin kişi arttı. Tarım dışı genç işsizliği yüzde 24,6’ya yükseldi. Genç kadılarda ise bu oran yüzde 27,1’e ulaştı.

Referandum öncesi rakam büyüyecek
Rakamları değerlendiren iktisat profesörü Hurşit Güneş ise genç işsizlikte TÜİK’in yaptığı hesaplama modelinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Güneş, zorunlu askerliğin de işsizliği düşürücü bir etki yaptığını, genç işsizliğin 15-29 yaş olarak OECD standartlarına göre yeniden değerlendiriğinde yüzde 30’u geçtiğini işaret etti. Ekim ayında kurun 3 TL düzeyinin altında olduğunu vurgulayan Güneş, ekonomide çalkalanma başlamadığında bile işsizliğin bu denli yüksek çıkmasının 2017’nin başında işsizliğin 6 milyon kişiye ulaşacağının göstergesi olduğunu ifade etti. Güneş’e göre nisan ayında yapılması planlanan referandum sürecinde ise işsizlik 6,5 milyonu geçebilir.(Kaynak: Birgün)

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat