Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Doğal Seleksiyon

Geçenlerde mecbur kaldım, bir süpermarkete gittim.

19 Eylül 2020 Saat: 22:14

Ödeme noktasına ulaştığımda bir müşteri için bayan kasiyer işlem yapıyordu. Kasiyer gibi o müşteri ve ben maskeliyiz. O ödemesini yaparken onun bulunduğu  yerden en az 2 m açıkta bekledim. Ortalıkta  benden başka ödeme için bekleyen de yoktu. Bayan uzaklaşınca sıra bana geldi, elimdekileri bandın üstüne bıraktım. Bu sırada iyi ve uyumlu giyimine bakınca adama (!) benzeyen, 40 yaşlarında bir başka müşteri geldi, elindekileri bandın üzerine bıraktı. Maske taşımıyor. Hemen yanımda benim işlemimin bitmesini beklemeye başladı. Bunun üzerine içinde bulunduğum şerit alanda ondan birkaç adım daha uzaklaştım. Ama o kişi yine yanıma geldi, benim ödeme işlemimin bitmesini bekliyor. Omuz omuza durumdayız. Salgın filan olmasa da kabullenecek bir durum değil. Düşünebiliyor musunuz; bizlerin maskeli oluşu onda hiçbir çağrışım yapmamış. Bizim maskeli oluşumuzun onun için hiçbir önemi yok! O kadar sinirlendim ki….

-Benim yanımda durmak zorunda mısın? Ben senden uzaklaştıkça sen            yanıma geliyorsun, ne yaptığının farkında mısın?

- Farkında değilim beyefendi… .

-Farkında olun ve hem kendinizin hem de başkalarını ölümüne neden olmayın…

Yaşadığım bu olay, belki çok tuhaf ama aklıma “doğal seleksiyonu” getirdi;

Doğal bir orman düşünün, insan ayağı değmemiş. Orada bütün bitkiler, orman alanını yatay ve düşey olarak paylaşmışlardır.  Ama onların düşen tohumları ve sürgünlerinden oluşan nesillerin tamamı yaşayamaz. Çünkü gizemli ve acımasız bir doğal seleksiyon onlardan yaşayacak olanları hassasiyetle seçer. Onların ormandaki yaşam yerlerini, toprağın özellikleri, arazinin bakısı, diğer bitkilerin gölge etkisi, rüzgar, yükselti vs gibi faktörlere göre belirler. Bu sayede hayatta kalan bitkiler ile yaşadıkları yerdeki yaşam şartları arasında stabil bir uyum oluşur. Bu uyum onlara bir arada yaşama imkanı sağlar.  

İnsan işlevlerine uğramayan ormanlarda yaşayan bütün hayvanlar da doğal seleksiyondan etkilenir. Orada yaşayan çok iri hayvanlardan çıplak gözle görülemeyen, dünyanın başına dert olan koronavirüs benzeri mikroorganizmalara kadar bütün canlılar doğal seleksiyona tabidir.

Bu seleksiyon sayesinde dünyada yardımlaşmanın en ileri düzeyde olduğu orman ekosistemi oluşur.  Ormandaki bütün hayvansal ve bitkisel canlılar bu ekosisteme uyum halinde yaşarlar. Uyum sağlayamayanların ormanda yaşam imkanı yoktur. Çünkü onlar doğal seleksiyonla elimine edilirler.

Unutmadan yazayım; bazı hayvanların içgüdüsel olarak uyguladığı seleksiyon da vardır. Örneğin leylekler yuvadaki bazı yavruları aşağı atar, dişi kediler arasında, yavrulardan birini başka yere taşıyarak emzirmeyenler vardır. Bunlar da içgüdüsel olarak yapıldığından doğal seleksiyon kapsamındadır.     

Gelelim, içinde yaşadığımız insan topluluklarına; doğal seleksiyonun, sadece ortama uyum sağlayanlara yaşam hakkı sağlamada en başarısız olduğu yer insan topluluklarıdır. Seleksiyonun bunu en yüksek düzeyde başardığı yıllar çok uzaklarda kalmıştır. Bunu anlamak için çok uzak yıllara, antik çağdaki insan topluluklarına gitmek gerekir.  İnsanların sadece fiziksel güçle avcılık yaparak, bitkileri ve meyve, tohumlarını yiyerek beslendiği zamanlar… Bu zamanların insan topluluklarında doğal seleksiyon, ormanlardaki hayvanlara olana çok benzer etkiye sahiptir. Ortama uyumla sağlıklı kalanlar yaşamakta, diğerleri elimine olmaktadır.  

Ama beslenme şartları iyileştikçe, tedavi olma imkanları arttıkça   insan topluluklarında doğal seleksiyon frenlenmiştir. Bu süreç devam etmektedir.  Sonuçta toplumu oluşturan herkesin biyolojik konumda akıl sağlığı ve sorumluluk duygusu açısından da uyumlanması imkanı hiç kalmamıştır.

Bunun son örneği süper markette karşılaştığım o kişidir...

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat