Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Dikkat emekliliğiniz iptal olabilir!

Türkiye’de en çok değiştirilen yasaların başında sosyal güvenlik yasaları olduğunu sanıyorum.

17 Şubat 2020 Saat: 14:52

Üstüne üstlük birde ardı ardına gelen genelge ve yönetmelikler işin uzmanları tarafından bile mevzuatı takip edilemez duruma getirmiştir.

            Birde evrensel hukuk ilkesi olan kanunların geriye işlemez ilkesi ne yazık ki sosyal güvenlik kurumunca hiçe sayılmaktadır.

            Kendilerine ait veya ortak olunan işyerinde 4/a kapsamında (eski ifade ile sigortalı) sigorta bildiriminin yapılıp yapılamayacağı hususu 2008 yılından bu yana üç kez değişikliğe uğramıştır. Her seferinde de geriye doğru yasa işletilerek insanların emeklilikleri bile iptal edilmiştir.

 

Düzenlemenin serüveni

            2008’den önce SSK ve Bağ-Kur ayrı kurumlar ve kanunları da ayrı olunca bir işi aynı anda hem SSK’lı hem de Bağ-Kurlu çalışması olduğu durumlarda (şirket ortağı gibi) önce hangisine başlamışsa bu sigortayı devam edebiliyordu.

            Bu durum 01.03.2011 tarihine kadar devam etti. Bu tarihte yapılan bir yasal düzenleme ile 4/a sigortalılığı (eski SSK) 4/b (eski Bağ-Kur) sigortalılığına üstün kabul edildi. Yani kişi aynı anda 4/a’lı ve 4/b’li sayılmasını gerektirecek çalışmasının varlığı halinde, 4/a sigortalılığı geçerli sayılıyordu.

            Ancak aynı yasa ile bir sınırlama getirildi. 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılanlar kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinde 4/a kapsamında sigortalı olamıyorlar.

            Bu durumda çok önemli olan konu şu;

            2008 sonrası şirket ortaklığı nedeniyle 4/b kapsamında sigortalı olanlar ortak oldukları şirketlerde 4/a kapsamında sigortalı olamazlar. Ayrıca 4/a kapsamında çalışırken bir şirkete ortak olanlar 4/a’dan, 4/b’ye geçmek zorundadırlar.

            Bu konu eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla anayasa mahkemesine taşınmıştır. Anayasa mahkemesi konuya ilişkin verdiği kararda;

            Konunun incelendiği, 4/b kapsamındaki sigortalının 4/a kapsamındaki sigortalılık statüsüne girebilmek için kendisine ait veya ortağı olduğu işyerinde gerçek durumu yansıtmayan hizmet akdi yapmalarına, dolayısıyla haksız menfaat teminlerine engel olmak amacıyla öngörüldüğü, kişilerin sigortalılık statüsünü ortadan kaldıran bir nitelik taşımadığı, kanun koyucunun takdir yetkisi kapsamında öngörülen kuralın sosyal güvenlik hakkını ihlal eden bir yönü bulunmadığı, anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı olmadığına karar vermiştir.

            Bu nedenle SGK ortağı olduğu işyerinden 4/a kapsamında sigortalı bildirildiği veya sonradan ortak olduğu işyerinde 4/a sigortalılığını devam ettirdiği tespit edilenlerin 4/a kapsamındaki sigortalılığı iptal ediliyor.

            Bu gibi durumlar genellikle emekliliğe başvuru anında ortaya çıkıyor. O aşamada şok yaşamamak için bu durumda olanların sigortalılıklarını gözden geçirmesini öneririz.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat