Özdilek

Çevre

Denizi kirleten gemiye ceza

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tespitinde Darıca Vapur İskelesi civarında gözlenen deniz kirliliğine sebep olan gemi belirlenerek ceza kesildi.

28 Kasım 2018 Saat: 10:25
Denizi kirleten gemiye ceza
Denizi kirleten gemiye ceza

Kocaeli Darıca İlçesi Yalı Mahallesinde bulunan Darıca Vapur İskelesi mevkiinde,  5 Kasım 2018 günü denizdeki kirliliği fark eden vatandaşlar, hemen durumu Kocaeli İl Çevre Müdürlüğü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Darıca Belediyesi yetkililerine haber verdi.  İhbarı alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Darıca İlçe Belediyesine bağlı ekipler, hemen etkilenen bölgenin etrafında 300 metreye ulaşan yağ emici bariyer çekti. Ardından bölgede numuneler alındıktan sonra temizleme çalışmalarına başladı.  3 bin yağ emici ped kullanılarak 8 kişilik ekip tarafından yapılan çalışmalar 3 gün devam etti.    Yağ emici petler kullanılarak denizden alınan atıklar, bertaraf edilmek üzere İzmit Atık Yakma ve Değerlendirme A.Ş(İZAYDAŞ)  tesislerine götürüldü.Birçok canlıya zarar veren kirliliğe neden olan geminin tespiti için bölgeden alınan numuneler incelenmek üzere TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Laboratuarına götürüldü.  Konu ile ilgili olarak Kocaeli Valiliğinden Çarşamba sabahı yazılı bir açıklamada bulunuldu. Açıklamada olaydan bahsedilerek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılan temizlik çalışması akabinde, kayalık alanda gözlenen kirliliğin temizlenmesi amacıyla yetkili temizlik firması görevlendirildiği ve tüm temizlik çalışmalarının titizlikle gerçekleştirildiği belirtildi.Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı. “Söz konusu kirliliğe sebebiyet veren geminin bulunması amacıyla, kirlilik mahallinden ve kirlenmeden sorumlu olduğu düşünülen Yalova İli Altınova İlçesinde tersaneler mahallinde bakım/onarımda olan geminin yakıt ve slaç tanklarından numuneler alınmıştır. Alınan numunelerin TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Laboratuvarında yapılan parmak izi analiz sonuçlarında kirliliğin gözlendiği bölgeden alınan atık numunesiyle gemiden alınan numunelerin bir biriyle uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik personelleri tarafından gerçekleştirilen titiz incelemeler sonucu; Darıca Vapur İskelesi civarında gözlenen deniz kirliliğine sebep olan gemi tespit edilmiştir.         Denizi kirleten gemiye idari yaptırım uygulanması için yetkili idarece gerekli işlemler başlatılmıştır. Temizlik çalışmaları sonucu oluşan tüm masraflar kirleten gemi yetkililerinden tazmin edilecektir. Bununla beraber TCK uyarınca gerekli takibatın yapılması hususunda Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur”

 
 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat