Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Defter ve belgelerin vergi müfettişlerine ibraz edilmemesinin sonuçları

Bu konu yıllardır tartışılmaktadır. Yüksek yargı defterlerin ibrazı konusunda sürekli çelişkili kararlar verdiğinden mükelleflerin nasıl bir yöntem uygulayacakları belirsiz hale gelmektedir.

26 Ağustos 2019 Saat: 23:14

Çünkü defterlerin incelemeye ibraz edilmemesinin çok ağır sonuçları vardır. Mali yönden, incelenilen yılda indirim konusu yaptığımız tüm KDV’ler reddedilir. Suç yönünden ise vergi usul kanunun 359. Maddesi gereği “Gizleme” olarak kabul edildiğinden hapis cezası ile cezalandırılma riski vardır.

 

            Bu kadar ağır yükümlülükler getiren bir konuda yargının çelişkili karar vermesi farklı uygulamalar ve kargaşayı yaratmıştır.

 

            Nihayet Danıştay içtihatları birleştirme kurulunun E 2013/3, K 2019/1 kararı 25 Temmuz 2019 tarih 30842 sayılı resmi gazetede yayınlanması sonrasında durum netleşmiş görülmektedir. Danıştay içtihatları birleştirme kurulunun konuya ilişkin kararında özet olarak şu hususlara yer verilmiştir.

 

            Konu iki yönlü olarak incelenmiştir. Birincisi mücbir sebebin varlığının olması, ikincisi ise mücbir sebep olmaksızın ibraz edilmemesi durumudur.

 

            - Mücbir sebebin varlığı halinde;

Defter ve belgelerin ibraz edilmemesinin re’ sen tarh nedeni olduğu,

            İspat külfeti açısından ise, mücbir sebebin varlığı halinde mükelleflerin ibraz ödevini yerine getirmelerinin beklenemeyeceği ve indirim konusu yapılan vergilerin, alış belgelerinde ayrıca gösterilmiş olmasını ispatlama yükümlülüğünün de bulunmadığı,

 

            Kararını vermiştir. Buradan anlaşılan yangın, deprem, sel vs. gibi mücbir nedenler sonucu defter belge ibraz edilmez ise bu re’ sen tarh nedenidir. Bu husus V.U.K. 30. Maddesinde düzenlenen bir husustur.

 

            Ancak ispat külfeti açısından mükellef yok olan defter ve belgeleri nedeniyle defter ibraz etmeme haklarına sahiptir. Ayrıca indirilen KDV’lerin alış faturalarında gösterilmiş olup olmadığını ispatlamak zorunda değil. Yine de bu durumda olan mükelleflerin zayi belgesi almalarının doğru olacağını düşünüyoruz. Mücbir sebebin varlığının kanıtı olacak.

 

            -  Mücbir sebep olmaksızın defterlerin ibraz edilmemesi;

Bu durumda inceleme elemanı tarhiyatına ilişkin raporunu yapacaktır. Belki de suç duyurusunda da bulunulacaktır. Yani indirim konusu yapılan KDV’ler reddedilecek ve V.U.K.’nun 359 maddesinin uygulanması da istenebilecektir.

 

            Bu durumda mükellefler dava açıp, inceleme dönemine ilişkin defterlerini mahkemeye sunabileceğini ileri sürmesi durumunda, bu defter ve belgeler mükelleften istenip, defterdeki kayıtlar incelenip, kayıt ve belgeler hakkında davanın diğer tarafı olan vergi idaresinin görüşü ve saptamaları da alınarak yapılacak hukuki değerlendirmeye göre karar verilmesi gerektiği kararı verilmiştir.

 

            Bu karar mükellefler açısından son derece olumlu bir karardır. Zira müfettişin talep ettiği 15 gün içinde bazen 5 yıl önceki defterler bulunamıyor. Bu durumda çok büyük bir adaletsizlik oluyordu.

 

            Ancak bunu da kötü niyetli mükellefler doğal olarak kullanacaklarını da göz ardı etmemek gerekiyor. Bilerek müfettişlere defter ibraz etmeyenlerde olacaktır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat