Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Defter ibrazına ilişkin önemli gelişme

Bilindiği üzere mükelleflerin mücbir sebeplerle veya mücbir sebep olmaksızın defter ibraz edememesi durumunda karşılaştığı yükümlülükler çok ağır olmaktadır.

6 Mayıs 2019 Saat: 16:16

Defter ibrazına ilişkin önemli gelişme

 

 

                Bilindiği üzere mükelleflerin mücbir sebeplerle veya mücbir sebep olmaksızın defter ibraz edememesi durumunda karşılaştığı yükümlülükler çok ağır olmaktadır.

Defter ibrazına ilişkin önemli gelişme

                Zira mükellefin inceleme döneminde indirim konusu yaptığı tüm KDV tutarları reddediliyor hem de 3 kat vergi zıyaı cezası kesiliyor. Ayrıca hakkında Cumhuriyet Savcılığına kaçakçılık suçu duyurusunda bulunuluyor.

                Mevcut uygulamada mükellefin defter ve belgeleri ibraz edememe nedenini mücbir sebebe bağlaması veya zayi belgesi ile kayıp olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Bazen zayi belgesi de çok işe yaramamaktadır.

                Muhasebe TR’de Sayın Ekrem Öncü’nün konu ile ilgili yazdığı makalede konu incelenmiş olup, aşağıdaki değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan bu değerlendirmelere göre;

 

Danıştay’ın defter ve belgelerin ibraz edilememesi halinde uygulanan cezalara ilişkin olarak mükellefler lehine veya aleyhine verilmiş birçok kararı bulunmakta. İşte bu nedenle Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu konuyu görüştü ve çoğunlukla mükellefler lehine sayılabilecek şekilde bu kararlar birleştirildi. Karar henüz yayımlanmamış olup yazım aşamasındadır.

 

Mücbir sebep olmaksızın defter ve belgelerin ibraz edilmemesi halinde uygulama nasıl olacaktır? 

Vergi Mahkemeleri ve Danıştay’ın çeşitli kararlarında, defter ve belgelerin inceleme sırasında vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara mücbir sebep hali olmaksızın ibraz edilememesi halinde bu defter ve belgelerin vergi mahkemelerine ibraz edilebileceğine ya da aksi yönde kararlara rastlanmakta idi.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu, Vergi Dava Daireleri Kurulunun 13.12.2017 gün ve E:2017/627, K:2017/623 sayılı Kararını esas alarak kararını vermiştir. Buna göre Dava Daireleri Kararında, vergi mahkemesince, davacının, dava dilekçesinde ibraz edebileceğini belirttiği defter ve belgeleri istenerek, ibraz edilecek belgelerden vergi idaresi de haberdar edilerek, vergilendirmenin konusunu oluşturan KDV indiriminin dayandığı faturalarda bu verginin ayrıca gösterilip gösterilmediği, belgelerin yasal defterlere usulüne göre kaydedilip edilmediği ve temsil ettiği hukuki muamelenin gerçek olup olmadığına ilişkin bir değerlendirme yapmak suretiyle karar verilmesi gerektiği yönündeki kararı esas alınmıştır.  

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararının yayımlanması sonrasında defter ve belgelerini vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz edemeyenlerin vergi mahkemelerine bunları ibraz etmesi mümkün olabilecektir.

                Bu karar son derece önemli olup, KDV indirimlerinin haksız yere reddedilmesinin önü kesilmiş olacaktır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat