Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Yüzücüler ve Beslenme

Tüm sporcular gibi yüzücüler de en iyiyi başarabilmek ve performanslarını geliştirebilmek için yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini bilmek ve uygulamak zorundadır.

15 Haziran 2017 Saat: 22:02

Eski çağlarda insanlar, belirli yiyeceklerin kendilerini daha güçlü, daha hızlı yapacağına ve dayanıklılıklarını geliştireceğine inanılırdı. Ancak özellikle 1900’lü yıllardan itibaren beslenme biliminin hızlı gelişimi, yanlış yada yetersiz beslenmeye götürecek geleneksel görüşlerden uzaklaşılmasında önemli bir etkendir.  Böylece diğer spor dallarında olduğu gibi yüzücülere de özel beslenme programları hazırlanabilecek bir noktaya ulaşılmış ve en iyiyi başarmalarına yardımcı olunmuştur.

Beslenmenin tanımı: Kısaca; büyüme yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır şeklinde tanımlanabilir. Dolayısıyla beslenme hiçbir zaman ‘karın doyurmak’ anlamına gelmemektedir. Yetersiz beslenme, vücudun enerji gereksinimlerini karşılayacak miktarda besin öğelerinin alınmaması yani yarı açlık anlamına gelmektedir. Dengesiz beslenme ise, vücudun gereksinimi olan enerji sağlandığı halde, sağlığı için gerekli protein, vitamin ve minerallerin bazılarından yeteri kadar alınmaması durumudur. Ayrıca gereksinimden fazla yiyecek alarak vücut ağırlığını normalin üstüne çıkarmak vücut sağlığına zararlı olacağından bir başka dengesiz beslenme örneğidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme; birçok hastalığın nedeni olduğu gibi birçok hastalığında vücuda kolay yerleşmesine ve ağır seyretmesine neden olur.

                Yüzücüler yüksek performansa ulaşabilmek için mutlaka yeterli ve dengeli beslenmek  zorundadır.

                Bu güne kadar yapılan araştırmalar insanın büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı olarak yaşamını sürdürmesi için çeşitli besin öğelerine gereksinimi olduğunu göstermiştir. İnsanın gereksinimi olan bu besin öğeleri altı ana grupta toplanır: -Karbonhidratlar-Yağlar-Proteinler-Vitaminler-Mineraller(madenler)-Su.

Ayrıca unutulmamalı; su, vitamin ve mineraller vücut için mutlaka gereklidir.  Bu üç besin öğesi enerji içermemekle birlikte, karbonhidrat, yağ ve proteindeki enerji kullanımı ve açığa çıkmasının sağlanması  için çok gereklidir.

İyi bir beslenme programı sporcunun gereksinim duyduğu enerjiyi etkin bir şekilde verebilmelidir. Yukarıdaki besin öğelerinin üçü; karbonhidrat, yağlar ve proteinler vücudumuz için gerekli olan enerjiyi (ya da yakıtı) sağlayan kaynaklardır. Bir benzetme yapacak olursak; benzin nasıl arabalar için yakıt kaynağı ise vücudumuzun yakıt kaynağı da karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Enerji sağlamakla birlikte  proteinin  beslenmemizdeki  temel görevi;  kaslar, kan, kalp, sindirim sistemi, kemik ve deri gibi vücut dokularındaki milyonlarca hücrenin yapımına ve onarımına yardımcı olmaktadır.

Yüzücüler için yüksek performans aşağıda yüzdeleri verilen temel enerji kaynaklarından oluşan bir diyetle sağlanabilir: Karbonhidratlar: % 55-70 yada daha fazla, Yağlar :%  25-30 yada daha az,               Proteinler: %  12-15, kimi  özel durumlarda en çok %20’ye kadar çıkabilir. Diğer bir deyişle, günlük diyetteki enerjinin %55-70’i karbonhidratlardan, %25-30’u yağlardan  % 12-15’i proteinlerden sağlanmalıdır.

“Sevgi ve Sporla Kalın”

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat