Özdilek

Eğitim

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden yeni buluş

Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Dilek Kut ve İnegöl MYO Tekstil Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zeynep Ömeroğulları Başyiğit tekstil materyallerinin antibakteriyel özelliğinin test edil

12 Ağustos 2021 Saat: 11:05
Bursa Uludağ Üniversitesi’nden yeni buluş
Bursa Uludağ Üniversitesi’nden yeni buluş

Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Dilek Kut ve İnegöl MYO Tekstil Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zeynep Ömeroğulları Başyiğit tekstil materyallerinin antibakteriyel özelliğinin test edilmesini sağlayan sübjektif bir yöntem geliştirerek yeni bir buluşa imza attı.

BURSA (İGFA) - Buluş hakkında açıklama yapan BUÜ Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Dilek Kut, tekstil materyallerinin antibakteriyel etkisinin ölçülmesinde literatürde standardize edilmiş pek çok yöntem bulunduğunu ifade ederek, testlerin yapılışının oldukça zor ve yoğun emek gerektirdiğini söyledi.

ANTİBAKTERİYEL TEST YÖNTEMİNE OLAN GEREKSİNİMİ KARŞILAYACAK

Yapılan çalışmalarda 2016 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne başvurusu yapılan ‘’Tekstil materyallerinin antibakteriyal özelliğinin test edilmesini sağlayan subjektif bir yöntem’’ başlıklı buluş için 2018 yılında yenilik, buluş ve endüstriyelleşebilme basamağı içeren olumlu araştırma raporu alındığını anımsatan Kut, "2021 yılında incelemeli patent olarak tescillenmiş oldu. Bu buluşun temel amacı tekstil firmalarının,antibakteriyel kimyasal madde üreticilerinin ve test merkezlerinin“işletme içi metot” olarak kullanabileceği bir antibakteriyel test yöntemine olan gereksinimi karşılayabilmektir.” dedi.  

İnegöl Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Ömeroğulları Başyiğit ise bu buluşun kullanıcıya veya araştırmacıya zaman kazandıracak ve en önemlisi standartlaştırılmış antibakteriyel testlere numune göndermeden önce numunenin antibakteriyel olup olmaması ile ilgili veya antibakteriyel özeliğin ne derece etkili olduğu ile ilgili ön fikir verebileceğini söyledi. Ömeroğulları Başyiğit, sözkonusu buluş tekstil endüstrisinde, akademik kurumlarda, mikrobiyoloji test laboratuvarları dahil tüm Ar-GeMerkezlerinde  neredeyse 3-5 TL gibi düşük bir maliyetle yapılabileceğini ifade etti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat