Özdilek

Sağlık

BRAND’İN ÖLÜMÜ DİKKATLERİ KALBE ÇEVİRDİ

Gazeteci yazar Mehmet Ali Brand’in kanser sırasında kalp krizinden vefat etmesi, gözleri kalp tedavilerine çevirdi. Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, Gebze'de düzenlediği basın toplantısında, kanser tedav

21 Mart 2013 Saat: 12:23
BRAND’İN ÖLÜMÜ DİKKATLERİ KALBE ÇEVİRDİ
BRAND’İN ÖLÜMÜ DİKKATLERİ KALBE ÇEVİRDİ

Çağın vebası olarak adlandırılan kanser ile ilgili yaşanan önemli gelişmeler, kuvvetli ilaçlar hastalıkla ilgili umutları arttırsa da tedavide kullanılan ilaçların vücudun başka önemli noktalarına zarar vererek hayati tehlikeye de yol açabilmekte.  Başarılı geçen bir kanser tedavisinde bile hastalar başka hastalıklardan yaşamını yitirebiliyor. Kanser tedavisinde yan etki konusuna özellikle kalp hastalarının dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, kanser tedavisinde başarıyı arttırmak ve hayati riski azaltmak için henüz kanser tedavisi planlanırken kalp sağlığının da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekt. Kalp hastalığı olan hastaların en kısa sürede tedavi edilmesinin önemini belirten Ökmen; “Cerrahi tedavi sırasındaki anestezi riskinden, ilaç tedavisinin ve ışın tedavisinin yan etkilerine kadar hayati önem taşıyan olayların azaltılması, hastaya daha uzun ve kaliteli yaşam sağlanmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Kanser kalbi yoruyor...

Kanser tedavisi boyunca alınan kemoterapi ilaçlarının kalbi yorarak, kalp problemlerine neden olabileceğini belirten Ökmen,  “Biz bu yan etkileri kardiyotoksisite olarak adlandırıyoruz. Meme, testis kanserleri, Hodgkin lenfoması örnekleri başta olmak üzere daha pek çok kanser türü özellikle erken evrede yakalandığında yüksek oranda tedavi edilebilmesine rağmen, bu hastaların bir kısmında tedaviye bağlı oluşan kalp problemleri uzun ve konforlu yaşam beklentisini azaltıyor” şeklinde konuştu.

Her dört hastadan biri kalp yetmezliği yaşıyor...

Kanser tedavisinin kardiyotoksisite gibi yan etkileri her hastada görülmese de bu riski birkaç faktör tetikliyor.  Örneğin bir grup meme kanseri tedavisinde çok başarılı olan ve sık kullanılan bir ilaç grubunda her 4 hastadan birinde kalp yetmezliği gelişebiliyor.

Erken teşhisle tedavi edilebiliyor...

Kemoterapi tedavisi kanser hücrelerini öldürüp olumlu sonuçlar verirken yan etkileri kalp yetmezliği gibi bir başka büyük soruna yol açıyor. Kanser tedavisinin verdiği hasarın ve açacağı kalp yetmezliğinin önceden tespit edilerek tedavi edilmesi gerektiğinin önemini belirten Doç. Dr. Ökmen “Hasar, aynı kanserde olduğu gibi erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Ancak hasar geliştikten 6 ay sonra teşhis konulduğunda ise kalp yetmezliği geri dönüşsüz olabiliyor” uyarısında bulundu.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat