Özdilek

Güncel

Bornova'da Hocalı Şehitleri Tüm Gün Süren Etkinliklerle Anıldı

Bornova Belediyesi Azerbaycan’da yaşanan Hocalı katliamının 25. Yılında düzenlediği etkinliklerle şehitleri andı.

27 Şubat 2017 Saat: 22:39
Bornovada Hocalı Şehitleri Tüm Gün Süren Etkinliklerle Anıldı
Bornova'da Hocalı Şehitleri Tüm Gün Süren Etkinliklerle Anıldı

Bornova Belediyesi katkılarıyla, Azerbaycan İstanbul Baş Konsolosu Mesim Haciyev ve İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Hocalı Katliamı’nın 25’inci yılında düzenlediği etkinliklerle Hocalı'da şehit olanları andı. Karacaoğlan Mahallesi’nde geçtiğimiz yıl hizmete açılan ‘Azerbaycan Dostluk Parkı’nda bulunan anıta çiçek bırakılmasının ardından Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde ‘Hocalı Şehitleri Anma Paneli ve resim sergisi düzenlendi. Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekilleri Ganire Paşayev ve Aydın Hüseynov’un panelist olduğu etkinlikte konuşma yapan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Bundan 25 yıl önce Azerbaycan’da kardeşlerimiz katledildi, şehit edildi. Biz bu acıyı unutmadık ve unutturmayacağız” dedi.

 

Bornova Belediyesi'nin katkılarıyla, Azerbaycan’da yaşanan Hocalı katliamının 25. Yılında düzenlediği etkinliklerle şehitleri andı. Etkinlikler, Türkiye ve Azerbaycan halklarının kardeşliğini pekiştirmek için geçen yıl Karacaoğlan Mahallesi’nde hizmete açılan ‘Azerbaycan Dostluk Parkı’nda başladı. Parkta bulunan Hocalı Şehitleri Anıtı’na çiçek konulmasının ardından Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde panel ve Hocalı katliamını anlatan bir resim sergisi düzenlendi. Azerbaycan'ın İstanbul Baş Konsolosu Mesim Haciyev'in ve İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği'nin düzenlediği etkinliğe çok sayıda davetli katıldı. Etkinliklerde Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın yanısıra Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekilleri Ganire Paşayev ve Aydın Hüseynov, Azerbaycan Diasporadan sorumlu Bakan Yardımcısı Valeh Haciyev, İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mülazım Pasha, Başkan vekili Eşref Tuna, dernek yöneticileri, üyeler, İzmir'de yaşayan Azeraycanlılar, Azerbaycan'dan gelen misafirler, Hocalı gazisi Agil Bey ve vatandaşlar katıldı. Anıtta Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti'nin bayrak renkler ve gökkuşağının renkleri vardı.

Azerbaycan ve Türkiye’nin iki devlet bir millet olduğunu hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Bundan 25 yıl önce Azerbaycan’da kardeşlerimiz katledildi, şehit edildi. Biz bu acıyı unutmadık ve unutturmayacağız. Geçen yıl Hocalı Katliamı’nın unutulmaması için Bornova’da Azerbaycan Dostluk Parkımızı açtık. Katledilenler anısına da bir anıt heykel yaptırdık. Bugün de Hocalı şehitlerini bu anıta çiçek bırakarak andık” dedi.

Ülkemizde de şehitler verildiğini hatırlatan Başkan Olgun Atila,“Bu Cumhuriyet kolay kazanılmadı. Bize bunu emanet eden büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü tekrar saygı ve minnetle anıyorum. Bugün Türk Ulusu ve Türk Kadını Avrupa ile yarışabiliyorsa bunu kazandıranları unutmayacağız” dedi.

Türkan Bebek’in adı da yaşayacak

Bulunduğumuz coğrafyada zor günler yaşandığını ifade eden Başkan Atila, “26 yıl önce Boşnak kardeşlerimiz Srebrenica’da katledilmişti. Bulgaristan’da da 17 aylık Türkan Bebek katledildi. Bunlar acı olaylar. Bu yıl içinde Bornova İnönü Mahallesi’nde bir parkımıza da Türkan Bebek’in adını vereceğiz” diye konuştu.

“Hocalı bir soykırımdır”

Türkiye’de yaşamaktan gurur duyduklarını dile getiren, İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mülazım Pasha, 2 devlet bir millet dediklerini hatırlatarak, “Bizler Türkiye’de yaşayan Azerbaycan Türkleriyiz. Biz Türk parlementosundan Hocalı’nın bir soykırım olduğunun tanımasını istiyoruz. Bu tanınmadığı sürece bizim çabalarımız sonuç vermez. Bornova Belediye Başkanı’nı Hocalı Şehitleri Anıtı için teşekkür ediyoruz. Azerbaycan'dan gelen tüm konuklarada teşekkür ederim. Onlar oldukça biz daha güçleneceğiz. Bu soykırım kabul edilirken Karabağ'ın azad edilmesi yakındır diye düşünüyorum. Bu bizim için çok önemli” diye konuştu.

25 yıl önce yaşanan acıların anıldığı panelde Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekilleri Ganire Paşayev ve Aydın Hüseynov konuşma yaptı. Hocalı katliamının insanlık tarihinde kara bir leke olduğunu alatan vekiller Türkiye ve Azerbaycan ülkelerinin kardeşliğine de dikkat çekti. Misafir konuşmacılara plaket taktimleri gerçekleştirildi.

İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Deneği Yönetim Kurulu Üyesi Eşref Tuna; ''bugün bizim yas günümüz, acıları yaşayanlar kadar hissedemezsekte bu soykırımın unutulmaması ve suçluların adalet önünde ve tarih önünde hesap verene kadar etkinliklerimiz her yıl daha büyüyerek devam edecek. Birliğimiz kuvvetlendikçe bizi kimse ayıramaz. Birlikten kuvvet doğar. Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetleri Kadir güçtedirler'' diye belirtti.

Haber: Veysel Kavrayan

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat