Özdilek

Turizm

Bodrum'da Minik Şefler Festivali'ne Kocaeli Damga Vurdu

Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği'nin, ülke genelinde başlatmış olduğu, “Coğrafi İşaretli Ürünler'in Turizm'e Kazandırılması” isimli projeleri Bodrum'da gerçekleştirilen Festival ile taçlandı.

15 Kasım 2018 Saat: 21:42
Bodrumda Minik Şefler Festivaline Kocaeli Damga Vurdu
Bodrum'da Minik Şefler Festivali'ne Kocaeli Damga Vurdu

Geçtiğimiz günlerde, Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği'nin Türkiye çapında büyük katılımla Bodrum'da gerçekleştirdiği etkinliğe, derneğin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi aynı zamanda Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği'nin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Ayfer Özmen benide davet etmişti. Ancak yoğunluğum sebebiyle katılamadığım etkinlik bir muhteşem geçmiş.


Ayfer Özmen gibi ve Uluslararası Gastronomi Turizmi ve Araştırmaları Kongresi'nde tanıştığım Gülşen Coşanöz gibi çalışkan ve yapıcı kadın kişilikleri tebrik etmek lazım. Elbette emek varsa destekte vardır. En azından ben gazeteci ve yazar olarak bu tarz turizm, sanat, kültür etkinliklerini desteklemekteyim.


Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği'nin, ülke genelinde başlatmış olduğu, “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Turizme Kazandırılması” isimli projeleriyle; Bodrum, Ankara ve Tarsus’ta ilkokullar ve mesleki teknik liseleriyle gerçekleştirdikleri, Minik Şefler ve Aday Genç Şefler ile Mutfak Atölyesi etkinliklerinin başarıyla sonuçlanmasından cesaret alarak, Bodrum’da “Coğrafi İşaretli Ürünlerle MİNİK ŞEFLER FESTİVALİ”'ni büyük bir özveriyle düzenlediler.


Dernek Başkanı Gülşen Coşanöz bize konuyla ilgili şunları kaydetti; ''Bilindiği üzere amacımız, yeni yetişen nesile, kendi öz varlıklarımızı tanıtabilmek, sağlıklı, doğal ve yerel ürünlerle beslenmelerini teşvik etmek, yöresel küçük üreticiye destek olabilmek, çocuklarımızın çoğrafi işaretli ürünlerimizi tanımalarını sağlamak ve sahiplenerek tüm dünyaya kabul ettirebilmelerine vesile olmaktır'' dedi ve şöyle devam etti.


''Coğrafi İşaretli Ürünler konusunda ki farkındalığı artırmak, Türk Mutfağı'nın değerlerine sahip çıkmak ve gelecek nesillerde görebilsin iddiasıyla yola çıkan derneğimiz, attığı her adımla Türk Mutfak Kültürü'nü korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek misyonu ile hareket ederek geleceğimizin teminatı olan minik şeflerimizle bu festivali tertip etmiştir.

Festivalimize, seçkin jüri üyeleri ile, ülkemizin dört bir yanından, Kocaeli'nden Hakkari Çukurca'ya, İstanbul'dan Diyarbakır'a, Yalova'dan Tarsus'a, Gaziantep'ten Eskişehir'e katılım sağlanmıştır. 300'e yakın öğrencinin Minik Şef ve Gösteri Ekibi olarak katıldığı festivalimizde üç gün süresince muhteşem etkinliklerle, öğrencilerimiz yöre ürünlerini tanıtırken, aynı zamanda birlik ve beraberlik içinde kardeşlik duygularını pekiştirekrek, doğudan batıya, kuzeyden güneye sevgi köprülerinin oluşmasına ev sahipliği yapmıştır. GASTRONOMİ KÜLTÜR ve TURİZM DERNEĞİ, bu festivalini her yıl değişik bölgelerde ve uluslararası seviyede düzenlenmeye devam ederek, gelenekselleşen bir organizasyon olmayı hedeflemektedir. İmajı ve yüksek kalitesi ile ülkemizin geleceğine yatırım yapan derneğimize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz'' diye ekledi.


Kocaeli Kartepe Belediyesi, KAR-MEK bünyesindeki Aşçılık Kursu’nda eğitim gören Kartepeli minik aşçılar Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği tarafından Bodrum’da düzenlenen “Coğrafi İşaretli Ürünlerle Minik Şefler Festivali”nde hünerlerini gösterdiler.

Türkiye’nin dört bir yanından festivalde bir araya gelen çocuklar kendi yöresel malzemelerini kullanarak atölye çalışmalarına katıldılar. Halka açık ve girişin ücretsiz olduğu, Minik Şefler Festivali’nde turizmin geliştirilmesi ve çocuklar arasında arkadaşlık, dayanışma, mutfak ve beslenme bilincinin geliştirilmesi amaçlardan sadece birisiydi.

Aynı zamanda, çocukların ülke değerleri hakkında bilgi edinmelerini amaçlayan festivalde, Kartepeli minik şefler de Kocaeli'nin ve Kartepe’nin lezzetlerini tanıtma imkânı buldu. Yemek şovları, yemek yarışmaları, skeçler, müzik ve halk dansları gösterilerinin yer aldığı festivalde Kartepe Belediyesi Çocuk Mehteran Takımı'da gösterileriyle yerini aldı.

Festivalde Kartepeli minik şefler Kartepe’nin coğrafi işaretlenmesi yapılmış ürünü olan ayva ile baklava yufkasından Ayva Kreması ve Hindi Tiridi yaptılar. KAR-MEK Aşçılık Kursu eğitmeni ve İstanbul Aşçılar Derneği Kadın Kolları Başkanı Ayten Saner nezaretinde çalışan minik şefler, Kartepe Belediyesi’nin kursiyerleri için hazırladığı uygulama mutfağında deneyimledikleri yemekleri, festivalde yaparak kendilerini gösterme fırsatı yakaladılar. Festival'de ki yarışmada; Hereke Nuh Çimento İlkokulu Coğrafi İşaretli Yemek Kategorisi'nde 1.lik, Coğrafi İşaretli Kostüm'de 2.lik, Coğrafi İşaretli Resim Bölümü'nde de 3.lük aldılar. Kartepe Türk Fransız Kardeşliği İlkokulu ise coğrafi işaretli ürün ile yapılmış Mandalinalı Helva ile 1.lik, en iyi tasarlanmış coğrafi işaretli kostüm ile özel jüri ödülü aldılar. Kartepe Mehteran Takımı da Bodrum'da Kocaeli'yi büyük bir coşkuyla temsil etti.

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat