Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Bitkilerin göçü

Tarih göçlerle doludur. İnsanlar asırlardır, harpler, kuraklığa bağlı yiyecek kıtlığı, doğal afetler yüzünden bulundukları yerlerden göç ettiler. Bu süreç hala sürüyor.

21 Ekim 2020 Saat: 12:10

Bunlar gözle görülen göçlerdir. Bir de biz insanların neden olduğu, yavaşlığı ve sessizliğinden dolayı fark edilemeyen doğal bir göç vardır.

Bitkilerin göçü…

Bu göçün en görülür nedeni insanoğlunun  yaptıkları nedeniyle atmosferde, başta karbondioksit olmak üzere bazı gazların normalin üstünde çoğalması. Sonuçta dünya atmosferinde  sera etkisinin artışına bağlı olarak  küresel ısınmanın  oluşması.

Evet…Dünyamız her geçen gün daha fazla ısınıyor.

Hava sıcaklığı bitki örtüsünün dünya üzerinde dağılımını belirleyen en önemli faktörlerden biridir.Örneğin bazı ağaç türleri ilkbaharda uyanmak için kışın belirli derecede düşük sıcaklıklara ihtiyaç göstermektedir. Bu türlerin, artık kış soğuklarının çok azaldığı zonlarda yaşaması mümkün olmadığından, bulundukları alanları terk etmeleri, yani göç etmeleri gerekiyor.  Göç edecek uygun yerler bulamayanlar zararlı  böcek, mantar. virüs, bakteri gibi canlıların saldırısına uğruyor, ortadan kalkacak konuma da geliyorlar.  

 

Bu durumda bazı bitkileri eskiden olduğu yerlerde görememek veya oralarda başka bitkiler görmek durumuyla karşılaşılmaktadır.

Bitki nasıl göç eder diyeceksiniz! Örneğin bir ağaç türü, bulunduğu yerde sıcaklığa bağlı olarak yaşamı kısıtlanıyorsa, daha yükseklerde tutunmaya çalışıyor. Rüzgarlar, kuşlar, böcekler yoluyla daha yükseklere taşınan tohumlardan oluşan fidanlar, onların kaynağı ağaçlar ölürken artık oralarda gelişiyorlar. Bitkilerin, başka alanları gizli ve çok yavaş  işgal etmesiyle açıklanabilecek bir göç..

Bu göç konusunda en tipik örnek Lübnan Sedirinin (Bilimsel adı; Cedrus libani) Lübnan’da karşılaştığı durumdur.

Dünyada bu sedir türü  sadece ülkemizde ve Lübnan’da doğal olarak bulunmaktadır.

Yaklaşık yirmi yıl öncesine kadar, Lübnan’da yayıldıkları dağlık alanda yılda ortalama 105 gün yağmur yağıyordu veya kar üç dört ay yerde kalıyordu. Ama oralarda artık 40 gün yağmur  yağıyor ve yağan kar yerde ancak bir ay kalıyor. Bu ağaç türü yeni şartlara uyum sağlayamadığından sıcaklıkların daha düşük olduğu enlemlere doğru genişlemenin yollarını bulmalıdır. Ama bunu yapamadığından bir zamanlar ülkeyi kuzeyden güneye geçen sıradağları örten ormanlarından geriye  ancak 17 kilometrekarelik alan kaldı. Orman teşkilatı bu alanı arttırmak için adeta didiniyor. Ne var ki küresel ısınmaya bağlı sıcaklıklardaki artışın  devam etmesi nedeniyle bu alan her geçen gün daha da küçülüyor.  

Ne yapsın Sedir ormanı!…Onun, buzulların kaldığı yerlere  yürüyen Kutup Ayısı gibi imkanı yok ki..

 

Kaynak:

1) Paoletti,E. 2007.Impatto di inquinamento atmosferico e cambiamento climatico sugli ecosistemi forestali. Le attività del Research Group 7.01 della IUFRO.

2)POST. 2018. I cedri del Libano stanno scomparendo

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat