Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Bir Garip Bayram

Genel olarak istatistiklere bakıldığında, grip ve grip türleri gibi diğer virüsler nedeniyle yaşanan kayıplarda, oldukça fazladır.

25 Mayıs 2020 Saat: 14:20

Ancak hiçbiri corona kadar ses getirmemiştir. Corona virüs, çok hızlı yayılması, kolay bulaşması gibi birçok özelliğe sahip olması. Çok kısa sürede 170’ten fazla ülkede kendini hissettirdi. İzole tedbirleri alınmamış olsaydı, sonuç çok daha fazla vahim olabilirdi.

            İşte bu bela virüs nedeniyle, ömrümüzde ilk defa buruk bayramlar yaşıyoruz. Hepimiz bayramda çocuklarımızdan ve torunlarımızdan ayrıyız. Farklı duygular yaşadık. Sonuçta insan duygusal bir varlık. Duygusallığın olmayıp, sadece düşüncenin olduğu yerde, insan sıcaklığı yerine, robot soğukluğu oluyor.

            Aslında bayramlar özel günlerimiz bizim. Geçtiğimiz bayram günlerinde bu coşku ve sevinç yerini, hüzün ve özleme bıraktı. Esasen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı içinde aynı durumlar geçerliydi.

            Tabi tüm bu bedelleri kendimizin ve toplumun sağlığı adına ödüyoruz. Yapmaya devam edeceğiz.

            Ama sonuçta robot değiliz. Duygularımıza hakim olamıyoruz.

Gerçi uzmanlar aşırı duygusallığında insana zarar verdiğini ifade etmektedirler. Sağlığımız açısından gelecekten umduğumuz iyi günler adına, duygularımıza bazı sınırlar getirme gayreti içinde olmamızda yarar var.

            Ancak gelecekte bizi ekonomik anlamda nelerin beklediği de çok belirsiz. Olası en güçlü senaryolar içinde, çok firmanın daralacağı iflasların artacağı yönünde öngörüler var. Bunun yaratacağı en önemli sorun ise, artacak olan işsizliktir.

            Bu durumda virüsün sağlık boyutu yanında, ciddi bir sosyal sorunda yaratacağı görünüyor.

            Salgın döneminde de insanların en yoğun ilgi gösterdiği yerlerin başında, banka kuyrukları olduğu gözden kaçmamaktadır.

            İnsanlar, bankalardaki birikimlerini çekerek gıda ve temizlik giderlerine harcadılar. Bu ürünlerin fiyatları da %30 – 40 gibi artışlarla rekor kırdı.

            İnsanlarımız, bu dönemde kısa çalışma veya işsizlik ödeneği gibi düşük ücretler nedeniyle var olan tasarruflarını da tükettiler. Bir bankacı arkadaşın belirttiği üzere, vatandaş hesap bakiyesindeki 75 kuruşu çekmek için sıraya giriyor ve çekiyor. Ekonomik anlamda gelinen bu nokta, gelecek ile ilgili çok anlamlı bir örnek olduğunu düşünüyorum.

            Bu durumlar için kafa yormamız gerekiyor. Bu açmazı nasıl aşarız, toplum olarak neler yapmamız lazım, bunların saptanması gerekirken, birileri hala toplumu değişik bahanelerle germe derdinde.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Kira gelirlerinin beyanı25 Şubat 2024 Saat: 22:34
Mart ayı dert ayı derler.
Ücret gelirlerinin beyanı18 Şubat 2024 Saat: 18:12
Mart ayı geliyor, Gelir vergisi mükellefleri yine beyanlarını yapacak ve vergilerin birinci taksitlerini ödeyecekler.
Eşitsizlikte liderliğe11 Şubat 2024 Saat: 16:21
Bugün ülkede hukuk, eğitim, sağlık, yandaşlık v.s alanlardaki eşitsizlik ve adaletsizlik ile ilgili çok sayıda eleştiriler yapılmaktadır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat