Özdilek
Turan Kayıkçı
Turan Kayıkçı

Bir Ağacın Gölgesinde

Bir ağacın gölgesinde adam felsefe kitabı okuyordu. ağaçtan sorduğu sorular üstüne sorular adamın kafasını karıştırdı.

3 Kasım 2021 Saat: 12:00

      Adam başını kaldırıp ağaca baktı.

-          keşke ağaç olsaydım, hiç düşünmeden yaşasaydım dedi.

      birden ağaç dile geldi.

-          ben düşünmüyorum ama düşünen insanlara o kadar çok ders verebilirim ki, dedi.

      adam heyecanla:

-          seni dinlemek isterim dedi.

      ağaç konuşmaya başladı.

-          at, o felsefe kitabını elinden, şimdi bana bak ve beni dinle sana on tane hayat dersi vereceğim, dedi.

 adam tekrar heyecanlanarak:

-          tamam, sizi dinliyorum dedi.

 ağaç:

-          dinle o zaman, dedi ve hayat dersini sıralamaya başladı.

1-      ağaç yaş iken eğilir ya da doğrulur. her şeyin bir zamanı vardır. hayat öğrenme sürecidir ama zamanlaması çok önemlidir. siz de bilirsiniz ki “yaşlı köpeğe yeni oyunlar öğretilmez.” “yaşlı kurda yol öğretilmez.”

2-      düşen ağaca balta vuran çok olur. onun için hayatta düşmemeye dikkat etmek gerek; güçlüyken gölgene sığınanlar düşerken baltayı alıp sana koşarlar.

3-      - bizi yok etmeye çalışan baltanın sapı bizdendir. her zaman dış düşmandan korkmayın. iç düşman daha tehlikelidir. sizin gibi görünüp size hainlik edecek insanlara dikkat edin. dişi kıran, pirince en çok benzeyen beyaz taştır.

4-      “ulu çamlar fırtınalı diyarlarda yetişir” insanı geliştiren, mükemmelleştiren zorluklardır. büyük adamlar büyük engellerle karşılaşıp onu aştıkları için büyük adam olurlar. büyük devletler büyük badireleri atlatarak büyük devlet olurlar. uçurtma rüzgâra karşı durduğu için yükselir. engelleri fırsat bilmelisiniz.

5-      bir ağacın kökü ne kadar derinse boyu o kadar yükseğe çıkar. kökleri zayıf olan büyüklüğü taşıyamaz. onun için kökünüze sahip çıkmalısınız. kökünü unutan ya da yok sayan bir ağaç ayakta kalabilir mi? bir ağaç gücünü gövdesinden değil kökünden alır. sizin de tarihiniz olmazsa nasıl geleceğiniz olacak? tarihinizi yok sayar ya da unutursanız nasıl geleceği inşa edebilirsiniz?

6-      ağaç yapraklarıyla gürdür. bir insan da ailesiyle, sosyal çevresiyle güzel olur, onlarla tamamlanır. onlarla varlığın hissettirir. onun için sosyal ilişkileriniz önemlidir.

7-      hiçbir ağaç acaba bahar gelecek mi, çiçek açacak mıyım diye düşünmez. kök, gövde ve dallar görevini sabırlıca yaparlar. siz de baharın gelmesini bekliyorsanız. görevinizi şamata yapmadan sessizce, hakkıyla ve sabırla yapmalısınız.

8-      meyve veren ağacı taşlarlar. bilgili, becerikli, başarılı insanlara haset eden çok olur. bir işe yaramayan, niteliksiz, silik insanlar kimsenin umurunda olmazlar. onun için başarılı insanlar atılacak taşlara mukavemet edemezlerse başarılarını sürdüremezler.

9-      her ağaç kendi toprağında büyür. ağaç ancak uygun toprağı bulması halinde gelişmesini sürdür. insan yetenekleri de öyledir; ağaç tohumu gibidir, uygun zemin bulursa gelişir, sonra çürür gider.

10-  beşikten mezara kadar ağaca muhtacız. çocukken beşikte, ölünce tabutta bizimle berabersiniz. bize hep odun gözüyle bakmayın. biraz da ibret gözüyle bakın. insanların kulağına küpe olsun diye, sözü şöyle bitireyim; “ her şey bir ağacı sevmeyle başlar.” bundan sonra bir ağacın yanından geçerken durun ve şarkımızı dinleyin.

adam ağaca tekrar bakı, “aslında odun olan bu ağaç değil benmişim meğer” diye geçirdi içinden…

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

2023 seçimlerini belirleyen yazgı13 Nisan 2023 Saat: 22:20
2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü ülke genelinde ve dış temsilciliklerinde yapılacak.
Kuruluşunun 174. Yıldönümünde Öğretmen Okulları (16 Mart)16 Mart 2023 Saat: 19:05
Türkiye’de öğretmen yetiştirme alanında önemli ve kalıcı bir yeri olan öğretmen okullarının kuruluşunun 175. yılını kutluyoruz.
Sanat Neden Gereklidir.8 Mart 2023 Saat: 09:54
Sanat: Bir duygu, tasarı, güzellik vb. anlatımda kullanılan yöntemlerin tamamı veya
bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılık.
Ulusça Öldük Enkaz Altında19 Şubat 2023 Saat: 21:37
Yıllardır yer bilimciler, jeoloji uzmanları deprem ülkesi olan yurdumuzda büyük depremlerle karşılaşacağımızı avazları çıktığı kadar bağırdılar.
Çeker, ek zam talebi karşılanmalı8 Ocak 2023 Saat: 11:16
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, 2023 yılının ilk yarı yılı için Kamu Çalışanlarına yapılan maaş zam oranının düşük olması nedeniyle % 5 artışla % 30 seviyesine çıkarılan zam oranı yeterli değildir. Kamu çalışanlarının ek zam taleb
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat