Özdilek
Turan Kayıkçı
Turan Kayıkçı

Bilinç ve Sorgulama

İnsanlar ikili bir dünyayı iç içe yaşaralar.

4 Temmuz 2021 Saat: 15:57

Biri içe dönük, öbürü dışa dönük ikiyüzlü bir dünya. Dış dünya, töre, tüze, görenek, gelenek, din tanrı, peygamber duvarlarıyla çevrili yasaklı, günahlı, ayıplı, parsellenmiş bir dünya. Bu parseller arasında ustaca oynamalısın. Sen doğmadan yazılmış senaryo bu. Küçük yaşta başlayan bu oyun yaşam boyu sürer. Oynaya oynaya alışır insanlar. Ayrıtıya varmadan kendi alışkanlıklarının kölesi olurlar. Yaşamın başka güzelliklerine, başka boyutlarına kör bakarlar. Kural dışı, yasak dışı, yasadışı, her şey korkutur onları. Çünkü toplumsal yaşamın egemen kalıpları ideal bir yaşam biçimi olarak sunulmuştur onlara. Bu duvarlı zorbalığın ayrıtında olanlar hiç az değildir kuşkusuz. Onlar ya susarlar kalırlar, ya da başkaldırırlar, örgütlü örgütsüz daha güzel bir dünya uğruna. Putlaşmış, kalıpları yıkarak, deveye hendek atlatmak denli zor bir olay. Öne çıkanların yapışırlar yaklarına, dışlarlar toplumdan. Yalnızlık, işsizlik, açlık, işkence, mahpushane, sürgün kapı komşuları olur. Neyse ki insanların iç dünyaları kavgasız, belasız bir dünya, yasaksız, parselsiz, gizli bir dünya. Orada yalnız beyninle, yüreğinle yaşarsın; sınırsız, yasaksız oynarsın. Zorbanın, polisin haberi olmaz. Pasif bir oyun bu gizli yerlerde pratiğe geçirmeye çalışanlar da olur. En büyük şemsiyeleri yalan, kurnazlık!

 Bu tür insanlar deyim yerindeyse “Suya, sabuna dokunmayan” ya da “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” diyenlerdir.  Çevresinde birileri doğayı mı katletti ses çıkarmaz. Her gün kadınlar mı öldürülüyor umurunda olmaz. Hakları gasp mı ediliyor birilerince neyime gerek diyerek ses çıkarmaz. Anlaşılacağı bu tür insanlar ülkenin hiçbir sorunu karşısında gıkını çıkarmaz. Çünkü onun adına birileri hem konuşur hem karar verir. Bu tür insanlar biat etmeyi en iyi itaat biçimi olarak görmüşlerdir. Onun için dünya yansa umurlarında olmaz. Efendileri ne demişse onun buyruklarını; sorgusuz, sualsiz, amasız, fakatsız benimsenişlerdir. Onların adına efendileri düşünür ve her şeye onların adına efendileri karar verir.   Efendilerinin her türlü buyruğu onların için emir vermeden öte hemen uygulanması bir fermandır. Efendileri ne demişse onlar o sözün dışına çıkamazlar.

       Sokrates’in “Sorgulanmamış hayat yaşamaya değmez” sözü felsefe tarihinin en ağır ve etkili sözlerinden birisi… Sokrates’e göre insan yaşadığı hayatı ve bu hayatın temel değerlerini sorgulamalıdır. Ona göre sorgulanmamış hayat yaşamaya değmez. Sorgulanmamış hayatın temel dinamikleri, haz, şan, şöhret gibi insanların genellikle kendilerine yöneldikleri ilk amaçlardır.

      Bilinç sorgulamayla doğar. Diz çöküp yaşamaktansa bilinçli ve sorgulayıcı olan kişi ayakta ölmeyi yeğler. Sorgulama eyleminin özünde tümden bencil bir eylem olmadığını belirmek gerekir. Sorgulamanın yalnızca ezilmişte olmadığı, başka birinin ezilişini görmekten de doğabileceğini belirtelim. Sorgulayan kişi aynı zamanda başkaldırır. Başkaldırı, haklarının bilincine varmış, bilinçli kişinin işidir.  Kendisine ve insana yapılmış adaletsizliğe başkaldırır kişi… Her başkaldırı bir suçsuzluk özlemidir, varlığa yönelen bir sesleniştir.

   Albert Camus: “Başkaldırı anlayışı ancak kurumsal eşitliğin büyük gerçek eşitsizlikleri örttüğü toplumlarda gerçeklik kazanabilir. İnsan var olmak için başkaldırmak zorundadır.” demektedir.

   Bilinçli insan önce sorgular, sonrasında kendi hakları, toplumun hakları için de başkaldırır. Okuyan, sorgulayan, araştıran kişiler daha özgür ve onurlu yaşamanın ayrıtına varırlar. Kimseye boyun eğmedikleri gibi başkalarının haklarına da saygı gösterirler. Onlar sadece kendi hakları için değil; hakları yok sayılanlar içinde hayatı sorgularlar.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

2023 seçimlerini belirleyen yazgı13 Nisan 2023 Saat: 22:20
2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü ülke genelinde ve dış temsilciliklerinde yapılacak.
Kuruluşunun 174. Yıldönümünde Öğretmen Okulları (16 Mart)16 Mart 2023 Saat: 19:05
Türkiye’de öğretmen yetiştirme alanında önemli ve kalıcı bir yeri olan öğretmen okullarının kuruluşunun 175. yılını kutluyoruz.
Sanat Neden Gereklidir.8 Mart 2023 Saat: 09:54
Sanat: Bir duygu, tasarı, güzellik vb. anlatımda kullanılan yöntemlerin tamamı veya
bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılık.
Ulusça Öldük Enkaz Altında19 Şubat 2023 Saat: 21:37
Yıllardır yer bilimciler, jeoloji uzmanları deprem ülkesi olan yurdumuzda büyük depremlerle karşılaşacağımızı avazları çıktığı kadar bağırdılar.
Çeker, ek zam talebi karşılanmalı8 Ocak 2023 Saat: 11:16
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, 2023 yılının ilk yarı yılı için Kamu Çalışanlarına yapılan maaş zam oranının düşük olması nedeniyle % 5 artışla % 30 seviyesine çıkarılan zam oranı yeterli değildir. Kamu çalışanlarının ek zam taleb
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat