Özdilek

Kültür/Sanat

Azerbaycan'ın 100. Yıl Sergisi Deniz Müzesi'nde

Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü ve Umumi Lider Heydar Aliyev’in doğumunun 95. yılı dolayısıyla, Beşiktaş’ta ki Deniz Müzesi’nde karma resim sergisi açıldı.

10 Haziran 2018 Saat: 10:21
Azerbaycanın 100. Yıl Sergisi Deniz Müzesinde
Azerbaycan'ın 100. Yıl Sergisi Deniz Müzesi'nde

İstanbul Beşiktaş'ta ki Deniz Müzesi'nde gerçekleşen serginin açılışında, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü, Azerbaycan İstanbul Baş Konsolosluğu'nda çalışan konsolaslar Yadullah Paşayev, Hayyam Daşdemirov, Esmira Hüseynova ve aileleri, Deniz Müzesi yöneticileri, İstanbul'da yaşayan Azerbaycanlı ressamlar, vatandaşlar, sanat severler, yabancı misyon temsilcileri, yerli ve yabancı medya organları ve davetliler yer aldı.

Azerbaycanlı ressamların 46, Edremit'ten Türk öğrencilerin ise 16 eserinin bulunduğu sergi, Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'da kazandığı zaferin izlerini taşıyor. Diğer eserler ise özgün ve sanatsal çalışmalardan oluşuyor. İstanbul'da yaşayan Azerbaycanlı yetişkin ve çocuk ressamlarında yer aldığı sergi oldukça güzel geçti.

Açılışta, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Mesim Haciyev Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl kutlaması için darphane tarafından 18 Mayıs'ta tedavüle giren sınırlı sayıda basılan 20 TL'lik gümüş paraları davetli protokole hediye etti.

Açılışın ardından, Başkonsolos Mesim Haciyev, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü ve davetliler sergiyi gezdi.

Atatürk'ün ve Heydar Aliyev'in portlereride var

Sergide Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Umumi Lideri Heydar Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzade, ilk Başbakanı Fetali Han Hoyski, Kafkas İslam Ordusu Tümen Komutanı Mürsel Bakü, Kafkas İslam Ordusu'nun zafere ulaşmasına yardımcı olan Halil Kut Paşa, Nuri Paşa ve Enver Paşa'nın da portreleri yer aldı.

Azerbaycanlı ressam Refik Aziz, sergiyle ilgili bize yaptığı açıklamada, sergide 32 tablosunun olduğu eserlerinde 1918'de Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'ye gelişi, oradaki olayların yatıştırılması ve cumhuriyetin kurulmasının konu alındığını söyledi.

Sergide ayrıca Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasında rol oynayan komutanların portrelerinin de bulunduğunu belirten Aziz, "Sergi o gün kazanılan zaferin izlerini yansıtıyor. Biz de bu resimlerimizle halka o günleri anlatıyoruz. Eserlerimde Kafkas İslam ordusunda emeği geçen Enver Paşa, Nuri Paşa ve Halil Paşa'nın portrelerini de yaptım." ifadelerini kullandı. Refik Aziz Yeditepe Üniveristesi'nde Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev etkinlikle ilgili şunları söyledi: “Bu sergide ‘bir millet, iki devlet’ kavramını göstermeyi amaçlıyoruz. Türkiye ve Azerbaycan iki kardeş ülkedir. Birbirimiz için şehit olduk. Karabağ’a sahip çıkan Türkiye’dir. Bu kardeşliği daha da ileriye götüreceğiz.”

Sergide Azerbaycanlı Tezhip Üstadesi ve Ressam Aynur Paşayeva'nın eserleride yer aldı. 

Sergi, 27 Mayıs'ta son buldu.

Haber: Veysel Kavrayan

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat