Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Ayağa kurşun sıkmış olmayalım

Değerli okurlar bu yıl biraz uzun tatil yaptım. O nedenle yazılara bir süre ara verdik.

10 Eylül 2018 Saat: 11:37

Ara verdiğimiz süre içinde o kadar ilginç olaylar oldu ki hangisini paylaşalım derken, son anda ihracatçılarla ilgili alınan karar gündeme bomba gibi düştü.

 

 

İhracat bedellerinin %80’i tl’ye dönüşecek

 

            Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tebliğine göre Türkiye’deki döviz varlığını artırmak için ihracatçı firmalara ihracat bedellerinin en az yüzde 80’ini Türkiye’deki bankalara yatırma zorunluluğu getirildi. Uygulama 6 ay boyunca geçerli olacak.

           

            Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçmeyecek. Söz konusu bedellerin en az yüzde 80’inin bir bankaya satılması zorunlu olacak.

 

            İhraç edilen malların bedelinin süresinde yurda getirilerek, bankalara satılmasından ve ihracat hesabının süresinde kapatılmasından ihracatçılar sorumlu tutuldu. İhracata aracılık eden bankalar ihracat bedellerinin yurda getirilmesini ve satışının yapılmasını izlemekle yükümlü olacak.

 

 

İşlemler hazinece incelenecek

 

            Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla; 100.000 doları aşmamak üzere mücbir sebeplerin varlığı dikkate alınmaksızın beyanname veya formda yer alan bedelin yüzde 10’una kadar eksiği olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın, tebliğle belirlenen mücbir sebeplerin varlığı halinde ise 200.000 doları aşmamak üzere, beyanname veya formda yer alan bedelin yüzde 10’una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğünce terkin edilmek suretiyle kapatılacak.

 

            Tebliğ kapsamında 200.000 doları veya eşitini aşan eksiği olan açık hesaplara ilişkin terkin talepleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenip sonuçlandırılacak.

 

 

 

 

Bunun sonucunda ne olur?

 

            Bilindiği üzere Türkiye’nin ürettiği ürünlerin ihracatının hammaddesinin çok büyük bir oranı ithal edilmektedir. İhracatçı böylesine oynak bir piyasada ihracatının %80’inin TL’ye dönüştürdüğünde, yeni bir üretim için yapacağı ithalatı yüksek kur üzerinden yaparsa ve süreç 6 ay devam ederse ihracatçının zararı doğması durumunda bu firmalar buna dayanabilecek mi? Diğer bir durumda, yayınlanan tebliğde “…ihracat bedelinin en az %80’inin Türkiye’deki bankalara yatırma zorunluluğu…” getirilmektedir. Yani ihracatın % 80’inin bankaya satılmasından direk olarak TL’ye dönüşümü mü anlaşılacağı açık değil. Doları satıp, Euro almak mümkün mü? O açık değil. Ama genel anlayış TL’ye çevirme yönünde olduğu görülüyor.

 

            Birde bu kanunun KDV iade hususu var. Çünkü işlemlerin incelenmesi hazineye verilmiş. İhracatçıya seni incelemeye aldık bu süre içinde KDV iade tutarının bekletilmesi ve ödenmemesi gündeme gelirse sonuçlar gerçekten çok ağır olur diye düşünüyoruz.

            Bu kararın uygulanması çok nazik bir husustur. Umarız endişelerimiz yersiz olur. Yoksa kaş yapalım derken gözden olunabilir.

 

 

Gecikme zammı yıllık %24 oldu

 

            05.09.2018 Tarihli resmi gazetede yayınlanan 62 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile önceden aylık 1,40 yıllık %16,8 olarak uygulanan amme alacaklarına ilişkin gecikme zammı oranı aylık %2 yıllık %24 olarak uygulanacaktır. Günlük faiz hesabında gecikme zammı oranı (2/100/30 = 0,000667) olarak hesaplanacaktır.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat