Özdilek

Ekonomi

Aspir tohumları, toprakla buluştu

Derince Başkan Zeki Aygün'ün seçim vaadi olarak verdiği sözü yerine getirdi. tarımsal kalkınma projesinden biri olan aspir tohumları toprakla buluştu

22 Aralık 2019 Saat: 20:59
Aspir tohumları, toprakla buluştu
Aspir tohumları, toprakla buluştu

Aspir tohumları, toprakla buluştu

Derince Başkan Zeki  Aygün'ün seçim vaadi olarak verdiği sözü  yerine getirdi. tarımsal kalkınma projesinden biri olan aspir tohumları toprakla buluştu

 Aspir tohumları, toprakla buluştu

Aspir Tohumları Başkan Aygün’den

Derince’de tarımsal kalkınma hamlesi kapsamında başlatılan aspir bitkisi yetiştiriciliği projesinde yeni bir aşamaya daha geçildi. Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün’ün 41 seçim vaadi arasında yer alan ve özel önem verdiği tarımsal kalkınmaya destek projesi ile ilgili geride kalan 8 aylık süreçte önemli toplantılar yapılmış ve son olarak geçtiğimiz günlerde İshakçılar’da bir program düzenlenmişti. Bu toplantıda Başkan Aygün tarafından çiftçilere ilk etapta kullanacakları aspir tohumları ücretsiz olarak dağıtılmıştı.

 

Tarımsal Kalkınma Hamlesi

İshakçılar merkezli 7 mahalleyi kapsayan aspir bitkisi yetiştiriciliği projesinde artık uygulama aşamasına geçildi. Aspir tohumlarını alan vatandaşlar tarlalarını uygun hale getirdikten sonra ilk ekim işlemini gerçekleştirdi. Projeyle birlikte İshakçılar’ın bölgenin yeni çekim merkezi olacağını belirten Başkan Aygün ise yaptığı açıklamada “Tarımsal kalkınma hamlesi kapsamında çiftçilerimize dağıttığımız aspir tohumları toprakla buluşmaya başladı. Rabbimden çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

Aspir bitkisi nedir?

 

Yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı gibi isimlerle de bilinen, tek yıllık, geniş yapraklı, sarı, kırmızı, turuncu, beyaz ve krem renklerinde çiçeklere sahip, dikenli ve dikensiz tipleri olan, kurağa dayanıklı ve ortalama yağ oranı % 30-50 arasında değişebilen bir yağ bitkisi olan aspir bitkisinin, Güney Asya orijinli olduğu, ilk olarak Asya kıtasının güneyinde, Ortadoğu bölgesinde ve Akdeniz ülkelerinde ekildiği bilinmekte ve tüm dünyaya buradan yayılmış olabileceği kabul edilmektedir.

        Hatta, milattan önce ekildiği bilinen ve yaklaşık 3500 yıl önce Mısırda ekilmesi nedeniyle, bu bitkinin buradan yayıldığı da kabul edilmektedir.

Günümüzde Dünya üzerinde yayılmış toplam 25 yabani türü bulunmaktadır ve bu yabani türlerin bir kaçı (örneğin, Carthamus lanatus ve C. dentatus) ülkemizin değişik bölgelerinde doğal ortamlarda rahatlıkla görülebilir.

Neredeyse, tarih öncesi zamanlardan beri, Çin, Japonya, Hindistan, Mısır ve İran'da tarımının yapıldığı bildirilmektedir. Orta Çağ döneminde İtalya, Fransa ve İspanya’da tarımı yapılmış, Amerika kıtasının keşfinden hemen sonra da, İspanyollar tarafından önce Meksika’ya, daha sonraları oradan da Venezuella ve Kolombiya’ya götürülmüştür. A.B.D’ ye girişi ise, 1925 yılında Akdeniz ülkelerinden olmuştur.

Adı geçen bu ülkelerde, önceleri tıbbi amaçlarla ve çiçeğindeki boya maddesinin gıda ve kumaş boyacılığında kullanılması amacıyla yetiştirilmiş, daha sonraları ise, tohumundaki yağı için yetiştirilmeye başlanmıştır.

Ayrıca aspirin  çiçekleri kesilerek mezatlarda kesme çiçek olarak satılıyor.

Etiketler: Aspir,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat