Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Acaba bu yapılan nedir !

Ekteki fotoğrafa bakınız. İzmit sahilindeki palmiyelerin ne hale getirildiğini görün. Bu, ne “dehşet!” bir görünümdür.

23 Mayıs 2021 Saat: 22:50

Ekteki fotoğrafa bakınız. İzmit sahilindeki palmiyelerin ne hale getirildiğini görün. Bu, ne “dehşet!” bir görünümdür.  

Bir açıdan çevre faciası… Çünkü çevre denilen olgu, doğal varlıkların güzelliklerini korumayı da içerir. Şu palmiyelerin güzelliğinden eser kalmış mı!

Bu fotoğrafı bana gönderen arkadaşım benim gibi Orman mühendisi değil. Bir felsefe öğretmeni. Ama arkadaşlarımla bir araya gelip çay kahve içerken ağaç ve orman konusunda benim söylediklerimden edindiği bilgiler bile yapılan yanlışlığı net olarak görmesini sağlamış. Yani bu görüntüye sebep olan, yetki sahibi kılınmış kişilerden, yapılan işlem konusunda daha bilgili olduğu gerçek. Acaba bu durum hangi düzeyde bilginin sonucudur ? Gel de sorma, merak etme!

Bu ağaçları resimdeki hale getirten bu kişiler biliyor mu ki Palmiye tropikal bölgelere hastır. Yani hiçbir türü İzmit’in yer aldığı bölgede  doğal olarak bulunmaz. Cinsine ait tür sayısı son derece fazladır. Tam olarak anlamanız için açıklayayım; Örneğin Çam cinstir, Sarıçam, Karaçam, Fıstık Çamı bu cinsin türleridir. Bu kadar tür içinden,  buralara dikilen Palmiyeler acaba hangi kıstaslara göre seçilmiştir?

Palmiye hem botanik açıdan hem de peyzaj bakımından çok özel bitkidir. Onlar bitki krallığının "prensleri" veya "prensesleri" olarak tanımlanırlar. Odunsu bitkilerdir, ancak gövdeleri bilinen odun yapıda değildir. Ayrıca daha önemli bir özellik olarak gençlik aşaması geçtikten sonra gövdesi uzamaya devam eder ama çapı artmaz.

Genel olarak, palmiyede yalnızca bir tepe tomurcuğu vardır. Bu nedenle bu tomurcuğun tahribi halinde uzama da durur ve ağaç ölüme gider.

O kadar başka ilginç özelliklere sahiptir ki  türlerden biri olan Lodoicea maldivica Pers. isimli türü 40 m boya ulaşır, 800 yıl yaşayabilir. Şeysel adalarında endemik tür olarak bulunur. Ama şimdi sıkı durun; tohumu 10-25 kg ağırlıktadır. Üstelik bunun bazı meyvelerinde  üç tane tohum vardır.   

Palmiyeleri bu hale getirenler herhalde, bunları kentte budama yapıyorum diye dallarını doğrattıkları ağaçlardan sanmışlar. O halde onlara yapılan bunlara neden yapılmasın! Bu haksızlık olmaz mı! Hem fotoğraftan da anlaşılacağı gibi onlar motorlu araçların, insanların geçişini çok önlüyordu! Yapacak başka şey yoktu !

İşin en ilginç tarafı ne biliyor musunuz? Bunu yaptıranlar o palmiyeleri budattığını sanıyorlar. Budamada dal kesilir. Burada ise kesilen yapraktır, çiçek salkımlarıdır.  Çünkü palmiyenin  dalı yoktur.O kesilenler yapraklardır. Yani fotoğraftaki ağaçların rezil görünümüne neden olanlar onların yapraklarını yoldurmuşlardır. Onlar budama adı altında dallarını doğrattığınız diğer ağaçlar gibi gövdelerinden, üzerinde yapraklar oluşacak dallar vermeyecektir.

Palmiyelerin bazıları gövdelerinden inanılmaz büyüklükte yapraklar verir. Corypha umbraculifera  L. türünün yaprağı 8 metre çapa ulaşır. En küçüğünün çapı 5 metredir

Dünyada Palmiye  ağacı olan her yerde,sadece tamamen kuru olan yaprakları kesilip alınır. Bu budama değildir ve gövdesinde başka işlem yapılmaz.4

 

Aklıma gelmişken palmiyeleri bu hale getirtenlere soracağım: Bu ağaçların yapraklarını “yoldurduğunuzdan” her birinin sahip olduğu yaprak yüzeyinin yaklaşık %70 kadarı ortadan kalkmış. Bu durumda kalan yaprak yüzeyi ile ağaç nasıl beslenecek acaba?

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat