Özdilek
Mecit Ünal
Mecit Ünal

95 yıllık çınar kurumsal yapısıyla dimdik ayakta

Cumhuriyetimizin ve Cumhuriyet Halk Partisinin temel ilkeleri cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve devrimciliktir.

31 Ocak 2019 Saat: 15:46

95 yıllık çınar kurumsal yapısıyla dimdik ayakta 1923 yılından buyana ülke yönetiminde belirleyicilik anlamında dönemlere damga vurmuş; Ve ilk kurulduğu yıllarda yeni rejimin temellerini oluşturan "altı ilkeye" dayanan siyasi kimlik Cumhuriyet Halk Partisinin özüdür... yorum/haber...

95 yıllık çınar kurumsal yapısıyla dimdik ayakta

Cumhuriyetimizin ve Cumhuriyet Halk Partisinin temel ilkeleri cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve devrimciliktir.

Gazi Mustafa Kemal, henüz Atatürk soyadını almadan, 9 Eylül 1923 tarihinde TBMM’nde bir gurup milletvekili arkadaşıyla Cumhuriyet Halk Fırkası’nı kurdu. Yeni kurulan partinin kurucuları arasında Refik Saydam, Celal Bayar, Sabit Sağıroğlu, Münir Hüsrev Göle, Cemil Uybadın, Kazım Hüsnü, Saffet Arıkan ve Zülfü Bey (Tigrel) yer alırken, partinin ilk genel sekreteri de Recep Peker olmuştu.

"1946 yılına kadar seçimlere tek parti olarak katıldı"

Arada, kurtuluş savaşının asker kanadından aydın isimlerin kurdukları siyasi partilerin ömürleri kısa sürdü ve 1935 yılında dil devriminin getirdiği anlayışla partinin adı Cumhuriyet Halk Partisi olarak değiştirildi. 1946 yılına kadar Cumhuriyet Halk Partisi seçimlere tek parti olarak katıldı.

Altı ok temelli ideolojik kavram “Kemalizm”, partinin adının değiştirildiği kurultayda parti programına girdi.

"Köy Enstitülerinin dayanağı Kemalizm'dir"

Bu anlayışın ışığında Cumhuriyet Halk Partisinin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in yoğun çabalarıyla “Köy Enstitüleri” açılmıştır. Başta köylü aydınlanmasını sağlayacak olan bu kurumun varlığı Kemalizm ideolojisine dayanmaktadır.

Sağlam temeller üzerinde ilerleyen Cumhuriyet Halk Partisi demokrasiye olan inancıyla, ikinci dünya savaşının ardından çok partili düzene geçmeyi başarmıştır.

"İsmi demokrat olan bir parti kurmakla demokrat olunamayacağını..."

Cumhuriyet Halk Partisinin kurucuları arasında yer alan Celal Bayar ve milletvekili Adnan Menderes partiden ayrılarak, Demokrat Parti’yi kurdular. Ancak, ismi demokrat olan bir parti kurmakla demokrat olunamayacağını, Cumhuriyet Halk Partisi kültürünü alamamış olanlar, on yıllık tek başına iktidarları döneminde göstermişlerdir.

"Demokrasi kültürü temel ilkelerinden gelmektedir"

Temel ilkelerinin demokratik süreçleri zorunlu kıldığı bu anlayışla günümüzde siyasal yaşamımızda varlığını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi, ülkemizde siyaset sahnesinde yer alan partiler arasında, temel hak ve özgürlükler bağlamında, seçme ve seçilme hakkına demokratik süreçleri işleten tek parti olma konumunu korumaktadır.

"Halkın temsili kültürü"

Hiçbir siyasi partide göremediğimiz, aday belirleme süreçlerinde bile demokratik kurumlar görev yapmaktadır. Tek adam belirlemeciliğine izin vermeyen anlayış, Sosyalist Enternasyonal üyesi olan Cumhuriyet Halk Partisinin köklerinden gelen parti kültürüdür.

Cumhuriyet Halk Partisi bir okuldur ve demokratik kültür aşılar. Bu kültürü alamayanlar, bu partiyi tanıyamazlar.

Celal Bayar, Adnan Menderes, Turan Feyzioğlu, Bülent Ecevit gibi Cumhuriyet Halk Partisinde etkin ve üst düzey görev yapanlar, Cumhuriyet Halk Partisi kültürünü içselleştiremedikleri için maalesef Cumhuriyet Halk Partili olarak ölemediler…

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Teşekkürler Atasoy Bilgin…3 Nisan 2024 Saat: 12:29
31 Mart 2024 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimiyle bir yerel seçimi daha geride bıraktık.
Eski Bayramları Özlemek2 Mayıs 2022 Saat: 10:57
Bir aylık ramazan Ayı’nın, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Ramazan-ı Şerif olan bir Ramazan Bayramı’na ulaşmış bulunmaktayız.
İGF’nin Önemi!..12 Temmuz 2021 Saat: 10:25
İGF, İnternet Gazeteleri Derneği olarak bizim de içinde yer aldığımız İnternet Gazetecileri Federasyonu.
Yerel Gazetecilik8 Temmuz 2021 Saat: 14:19
Ülkemizde yerel gazetecilik genelde; -Baba mesleğini yaşatma isteği, -Meslek tutkusu,
Lider Olabilmek…19 Haziran 2021 Saat: 23:06
Başlığa bakınca elbette aklımıza “LİDER” olarak ulu önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk geliyor.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat