Özdilek

Siyaset

23. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nden Çıkan "Karabağ Bildirgesi"

23. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin kapanışında verilen bir önergeyle, katılımcılar adına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e bir mektup yazılması gündeme getirildi. Bu mektup Kapanış Deklarasyonu'na ayrıca eklendi.

11 Ekim 2020 Saat: 21:29
23. Avrasya Ekonomi Zirvesinden Çıkan Karabağ Bildirgesi
23. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nden Çıkan "Karabağ Bildirgesi"

7-8 Ekim 2020 günleri İstanbul’da Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından tertiplenen 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde, 45 ülkenin Cumhurbaşkanları, Senato ve Meclis Başkanları ile Devlet İnsanları, Akademisyen ve Din Adamları ile uluslararası üst düzey kuruluşlarının yetkilileri uydu aracılığıyla; "Kuşak ve Yol Girişiminin Aydınlığında Koronavirüs Sonrası Yeni Dünya" başlığıyla bir araya gelmişti.

23. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin kapanışında verilen bir önergeyle, katılımcılar adına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e bir mektup yazılması gündeme getirildi. Bu mektubun Kapanış Deklarasyonu'na ayrıca eklenmesine de karar verildi.

Marmara Grubu Vakfı olarak 23.Avrasya Ekonomi Zirvesi katılımcılarının, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 'e hitaben kaleme aldıkları mektubu, Marmara Gurubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva'ya sundu. Sunumda Marmara Grubu Vakfı’ndan Cafer Okray, Dr. Akkan Suver, Müjgan Suver, Şamil Ayrım, Lale Aytanç Nalbant, Ali Rıza Arslan ve Sezgin Bilgiç hazır bulundu.

Sunulan Karabağ Bildirgesi'nin şu şekilde olduğu belirtildi.

"KARABAĞ BİLDİRGESİ

Sayın İlham Aliyev
Azerbaycan Cumhurbaşkanı
Bakü-Azerbaycan


Muhterem Aliyev,

Biz 23.Avrasya Ekonomi Zirvesi katılımcıları olarak, Karabağ'da yaşanan olayları endişe ile izliyoruz.

Topraklarınızın bir parçası olan Karabağ'da yaşanan işgal bir vahşettir. Kanunsuzluktur. Zulümdür. Ermenistan işgalci olarak savaş suçu, insanlık suçu işlemektedir. Ermenistan'ın dünyanın gözü önünde uluslararası hukuku tanımaz bir tavırla savaş ve insanlık suçu işlemeği sürdürmekteki inadını kınıyoruz. Önce Karabağ'ın işgali sonra Hocalı Katliamı, daha sonra Tovuz'a saldırı, şimdi Azerbaycan'da yaşattığı sıcak çatışmalar Ermenistan'ın tarihinde kara bir leke olarak yer alacaktır.

Siz meşru müdafaa hakkınızı kullanmaktasınız.

Birleşmiş Milletler kararlarına göre, bir ülkenin toprağı işgal edildiğinde, o toprağı geri alması için savaşması meşru müdafaadır.

Bu arada Siz ayrıca insanlarınızın yaşam hakkını da korumaktasınız.

Dolayısıyla Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan derhal geri çekilmesi gerektiğine inanıyoruz. İnsan haklarının ihlali sürdükçe savaşınız meşru müdafaadır.
23. Avrasya Ekonomi Zirvesi katılımcıları olarak, Zat-ı Ali'nizin adalet arayışınıza, hakkaniyet isteğinize inanıyoruz.

Haklı davanızda yanınızdayız.
En derin saygılarımızla."

Haber: Veysel Kavrayan, İSTANBUL

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat