Özdilek

Ekonomi

23. Avrasya Ekonomi Zirvesi 45 Ülkenin Katılımıyla Son Buldu

Canlı yayın stüdyosu olarak Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde çalışmalarını gerçekleştiren 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi, Asya, Avrupa, Afrika, Amerika ve Avustralya kıtalarında uydu aracılığıyla izlendi.

10 Ekim 2020 Saat: 00:42
23. Avrasya Ekonomi Zirvesi, İlham Aliyevin mesajıyla açıldı
23. Avrasya Ekonomi Zirvesi 45 Ülkenin Katılımıyla Son Buldu

İstanbul’da Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından tertiplenen 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde, 45 ülkenin Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Senato ve Meclis Başkanları ile Devlet İnsanları, Akademisyen ve Din Adamları ile uluslararası üst düzey kuruluşlarının yetkilileri, uydu aracılığıyla, Kuşak ve Yol Girişiminin Aydınlığında Koronavirüs Sonrası Yeni Dünya başlığıyla bir araya geldi.

Marmara Grubu Vakfı tarafından aralıksız olarak tertiplenen Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin açılışını yapan Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, Türkiye'nin Akdeniz'deki haklarını gündeme getirdiği konuşmasında; "Türkiye'yi Akdeniz'den dışlamanın Batı'dan dışlamaktan bir farkı yoktur" dedi.

Ermenistan'ın kanun tanımazlığını da vurgulayan Dr. Akkan Suver; "Türkiye topyekun Azerbaycan'ın yanındadır" diye ekledi. Dünyanın küreselleşmeye olan ihtiyacını da belirten Dr. Akkan Suver; "salgınla bu mücadele birlikteliğine olan ihtiyacı küreselleşmeye olan ihtiyaç ortaya koymuştur, dolayısıyla bir barış ve refah projesi olan Kuşak ve Yol Girişiminin Aydınlığında Koronavirüs Sonrası Yeni Dünya söylemiyle, 23.Avrasya Ekonomi Zirvesi'ni tertiplediklerini" söyledi.

Dr. Akkan Suver'in açılış konuşmasından sonra söz alan Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi aracılığıyla Türk milletine mesajını okudu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in mesajıyla çalışmalarına başlayan 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde, konuşmacılar sundukları tebliğlerinde Azerbaycan'da yaşanan olaylara değindiler. Azerbaycan'ın haklılığını, Ermenistan'ın savaş suçu işlediğini, gene Ermenistan'ın uluslararası hukuku hiçe saydığını vurgulayan 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi konuşmacıları ayrı ayrı Ermenistan'ı kınadılar.

Konuşmacılar Avrasya Ekonomi Zirveleri'nin Dünyada kabul gören uluslararası toplantılar arasında önemli bir yeri bulunduğunu da belirttiler.

Koronavirüsün yarattığı bu ortama rağmen, Marmara Grubu Vakfı'nın süreklilik konusundaki dikkat ve özenini tebrik eden konuşmacılar, gelecek sene tertiplenecek 24. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde İstanbul’da biraraya gelme arzularını da ortaya koydular.

Konuşmacılar, Marmara Grubu Vakfı'nın Avrasya coğrafyasının imkanlarını, zenginliklerini ve fırsatlarını hep birlikte uluslararası toplumun emrine sunabilmek amacıyla ortaya koyduğu çalışmaları da takdir ettiklerini beyan ettiler. Bölge ülkelerinin huzur ve refahına hizmet etme konusunda Marmara Grubu Vakfı'nın gerçekleştirdiği faaliyetleriyle ilgili ortak düşüncelerini de ortaya koyan konuşmacılar, Avrasya Ekonomi Zirveleri'ni etkin, vizyoner ve proaktif bir toplantı olarak adlandırdılar.

Koronavirüs sonrasında, kurallar her ne kadar fiziksel mesafeyi zorunlu kılsa da, ülkeleri ve halkları birbirlerine yakınlaştıran bir etki oluştuğu da kaydedildi. Yeni normal düzene ve gelişmelere adapte olunabilmesi için dijital dünya vasıtasıyla gerçekleştirilecek bölgesel iş birliklerinin,  alışma ve mücadele sürecine katkıda bulunacağı da konuşmacılar tarafından ayrı ayrı zikredildi.

Modern küreselleşmenin zaman yitirdiğinin gündeme getirildiği Zirve'de dünyanın sorunlarını çok yönlü  olarak ele alıp sürdürülebilir çözümler geliştirilmesinin önemi üzerinde duruldu. 

2 gün süren çalışmalarda; dünyaca tanınan düşünce insanları ekonomi ve enerji konularında sundukları tebliğlerinde, pandemi sonrası dünya düzeninde Avrasya'nın konumunun önem kazandığını vurguladılar. Yenidünya ekonomisine ve yenidünyaya merhaba adıyla tertiplenen ekonomi oturumu ve koronavirüs salgını sonrasında Avrasya'da uzun dönemde sürdürülebilir enerji politikaları oturumlarında  yeni bir normale duyulan ihtiyaç gündeme getirildi. 

Değişim Önderleri, Kadın Liderler ve gençler bölüm toplantılarında, önde gelen kadın kuruluşlarının liderleri, devlet insanları ve gençlerle birlikte Koronavirüs sonrasında yeni dünyanın gelecekte karşılaşılabileceği problemlere yönelik daha odaklı çalışılması gerektiğine, daha fazla istihdama, malların ve varlıkların daha adil dağıtıma ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi. 

Terör ve bölgesel çatışmalar  konusunda  gerçekleşen iki oturumda barışa olan ihtiyaç gündeme getirildi. Din adamlarının ve devlet insanlarının katıldığı ilk oturumda, 12 önemli şahsiyet ayrı ayrı global olarak terör, göç ve insani sorunları tartıştılar. Konuyla ilgili ikinci oturum ise; sürmekte olan bir insanlık dramı Karabağ adıyla gerçekleştirildi. Türkiye'den milletvekilleri, Fransa'dan ünlü Akademisyenler, Amerika Birleşik Devletleri'nden ve Azerbaycan'dan akademisyenler ayrı ayrı Karabağ konusundaki düşüncelerini ortaya koydular.

Cumhurbaşkanları Oturumu'nda ikisi aktüel on yedi cumhurbaşkanı, küreselleşme yeni güç dengeleri ve koronavirüs sonrasında yeni dengelerin ışığında  saygı ve yönetişimi tartıştılar. Bu oturumda, yenidünyada yeni devlet insanlarına olan ihtiyaç gündeme getirildi. Pandemi sonrası küresel bir prensibe olan ihtiyaçta Kuşak ve Yol girişiminin barış için yeni bir umut kaynağı olduğu belirtildi. 

23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ilk gün Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli, İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, İRCİCA Genel Direktörü Prof. Dr. Halid Eren, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Asaf Hacıyev, AGİT Başkanı George Tsereteli ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da söz aldılar.

Misafirler adına, Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Marinko Cavara katılımcıları selamladı.

Öğle oturumu, İHKİB'in tasarımcı Kadri Kılıç tarafından hazırlanan Moda Defilesi ile son buldu.

Gana’nın Ankara Büyükelçisi Salma Frances Mancell-Egala'nın da 23. Avrasya Ekonomi Zirvesine katıldığı gözlemlendi. İstanbul Kültür Elçileri Derneği Yön. Kur. Üyesi, Balat Merkez Şekercisi ve Sevda Gazozları'nın sahibi Mahmut Saklı'nın da Zirve'de sponsor olarak yer aldığı görüldü.

Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile Turan Sarıgülle'nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen Ekonomi oturumunda misafir konuşmacı olarak, Koronavirüs aşısı üzerine çalışan SİNOVAC BIOTECH Genel Müdürü Helen Yang'ın tebliği ile çalışmalarına başladı.

Ekonomi oturumda Moğolistan Meclis Başkanı Zandanshatar Gombajav, Avusturya önceki Şansölyesi Dr.Erhard Busek, Arnavutluk Milletvekili Senida Mesi, Belçika Milletvekili Emir Kır, Viyana Ekonomik Forumu Genel Sekreteri Dr.Elena Kırtscheva, Tomanya Prensi Radu, Çin Dışişleri Başkan Yardımcısı Ou Boqian, Kırgizistan önceki Başbakanı Djoomart Otorbayev, Romanya önceki Başbakanı Petre Roman, Romanya Senatörü Ionut Vulpescu, KEİ Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Ebru Barutçu Gökdenizler, Karadağ önceki Başbakan Yardımcısı Vujica Lazovic, Özbekistan Strateji Merkezi Başkanı Eldar Tulyakov, Romanya Strateji Enstitüsü Başkanı Flavius Caba-Maria, Gagavuzya önceku Başbakanı Dimitri Crotior ve Çin Sichuan Üniversitesi'nden Dr.Changning Chen ayrı ayrı söz aldılar. Sabah Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki çalışmalarından dolayı söz alamayan, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran konuştu. Daha sonra Türk Hava Yolları tanıtım filmi seyredildi. Bu tanıtım filmi’ni SOCAR’ı tanıtan film izledi.

Öğleden sonra tertiplenen 3. Oturumda Enerji konusu gündeme getirildi. Enerji Oturumu Cafer Okray ile Sezgin Bilgiç'in moderatörlüğünde gerçekleşti.

Bu oturumda, Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı Elnur Soltanov, Türkmenistan Enerji Bakan Yardımcısı Rovshen Nuryagdyyev, Londra Enerji Kulübü Başkanı Mehmet Öğütçü, Güney Afrika Milletvekili Zolani Mkiva, SOCAR CEO Danışmanı Murat Lecompte, Bulgaristan Enerji Hukuku Avukatı Vladimir Penkov, İtalya Araştırma Merkezi Başkanı Leonardo Manzari, Karadeniz Evi Başkanı Dorin Popescu, Slovenya Akademi Başkanı Marjetka Kastner, Çin Barış ve Silahsızlanma Derneği Genel Sekreteri An Yue Jun, Kosova Devlet eski Bakanı Mahir Yağcılar ve İngiliz Milletvekili Emma Edhem söz aldılar.

Haber: Veysel Kavrayan, İSTANBUL

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat